söndag 25 februari 2024

Tiden har sprungit ifrån mig


Sitter en kväll framför teven med kaffe och en Budapestbakelse och mår bra. Bakelsen för att fira vårt yngsta barnbarn som fyller 17 år och som bor i storstan. Lyssnar till dagens nyheter och får veta följande:

Svenska kvinnor föder för lite barn.
Svenska folket super för mycket.
Tågen kommer inte i tid om de överhuvudtaget kommer alls.
Att vara undernärd när man är gammal är livshotande.
Att vara gammal är livshotande.




Jag förundras ständigt hur snabbt vårt samhälle förändras. Gick på Åhlens, köpte en polotröja och betalade men fick inget kvitto.
"Du får inget", kvittrade tjejen i kassan. "kvittot finns på Kivra."
Va??? Jag vill absolut ha kvitto när jag handlar, vill kunna bevisa att det som finns i kassen är mitt och betalt.

Upptäckte när jag kom hem att "appen" Kivra finns i min dator och där kunde jag se att Åhlens och ICA med flera använder sig av Kivra. Man sparar papper och det är väl lovvärt. Speciellt kassakvitton från ICA som kan vara rätt långa. Men mitt eget kvitto från Åhlens hittade jag inte, så vill jag byta polon får jag bekymmer. Kanske får jag ta datorn med mig.



I gårkväll såg jag "Mellon"  omgång 4. Låtarna som sjöngs var ganska enahanda enligt mig, men värst av allt är mellansnacket, med sketcher som ska vara roliga, men som bara är skrikiga och fåniga. Varför ser jag då programmet? Jo, troligen mest för att få förfasa mig och få inspiration till några simpla bloggrader.

 

12 kommentarer:

En vanlig man sa...

Jag och många med mig, tror jag, påverkas av alla negativa "nyheter" numera. Vet inte om det blivit sämre i Sverige, tror kanske att media har en tendens av att bara ta fram det negativa. Mellon är du nog inte ensam om att förfasas över, kanske är det därför de alltid skall ha med ett par udda sångfåglar som lockar skaran tittare och se hur det går för dessa personer som inte är kända för just sin sång.

Elisabet. sa...

Ja, jag påverkas i hög grad av alla negativa nyheter. Jag blir rasande inombords när vi får veta att själva trygghetssystemet utnyttjas å det grövsta .., och så allt annat förstås. Korruption. Det fanns en tid när Sverige låg högt på listan över länder där det knappt fanns någon korruption, nu skäms jag/man när vi halkat ner på denna lista. Och när det gäller teknik är det likadant. Att kontakta Telia och få ordning på bredbandet när det gjorts en uppgradering av hela internetsystemet, är ett närapå-helvete. Kvinnan vill veta numret på routern, den som av installatören placerades lågt nere vid golvet, så där så att pv måste ligga på knä och ha dubbla läsglasögon för att alls kunna skymta siffrorna. Hur ska det gå när han har onda knän - mina protesknän klarar det inte -. Ja, så där är det. Och då är den ene av oss inte ens sjuttio och den andra nyss fyllda. Bäva månde vi ,-).

Gunnel sa...

En vanlig man: Tror också att vi påverkas av negativa nyheter som ständigt upprepas. Det positiva kommer sällan fram i nyhetsflödet.

Gunnel sa...

Elisabet: Förstår verkligen att du kokar invärtes när du pratar med Telia, samtidigt ler jag för du beskriver det så himla bra. Precis så är det, min karl har nyligen haft ett liknande helvetes-samtal med Tele2. Håller med dig i allt du skriver.

Bert Bodin sa...

Det där med kvitton i Kivra känns bra på ett sätt. Men ICA-kvittona blir rätt många och känns oviktiga. Plötsligt blir det ständiga påminnelser om att man har 'ohanterade handlingar' i Kivra som man norde göra nå't åt.

Är du medlem i Åhlens, kan de plocka fram ditt kvitto när du vill byta, eller reklamera något.

Gunnel sa...

Bert Bodin: ICA:s kvitton kan jag vara utan. När man scannar så kollar man ju samtidigt att det inte blir nå´t galet. Men att gå mellan affärer i stan och inte ha kvitto för saker man har i sin kasse känns fel. Men man lär väl vänja sig med tiden.

Annica sa...

Alla nyhetsprogram borde numera heta "Dagens Deppigheter". Eventuella goda nyheter kunde samlas i ett eget program "Mysiga Minuten".
Håller helt med dig om att man vill ha kvitton på det köpta, speciellt om man ska besöka flera affärer. Landet/folket gör sig mer sårbart för varje dag.
Angående svenska "Mellon": Programmet med de uschliga låtarna och det imbecilla mellansnacket börjar jag misstänka är psykologisk, ryssputtisk, krigsföring. Sverige ska fördummas än mer så vi blir ett lätt byte.

Monica sa...

Hörde om Kivra och byte, person fick ej fast köpet fanns i telefonen och de själva hade det registrerat i kassadatorn. Blev genast inte så fördelaktiga recensioner, var nåt stort nyöppnat i Västergötland.

Här i Stockholmsområdet har Willys stängsel och kvitto krävs för att komma ut. Många tillfälliga som handlar är vana att inte ta kvittot men sånt måste vi komma ihåg att berätta för dem. På ICA ska tidigare inhandlade varor i kasse lämnas in innan köp där. På Hemköp står tydligt att du videofilmas ständigt vid kakddisken och kakhyllorna, tydligen mycket stöld där. Mycket blivit annorlunda i vårt land, även Mellon😏

Elisabet. sa...

Som tidigare butiksanställd, så är det helt okej för mig med "stängsel" och kvitto för att komma ut. Ni kan aldrig ana hur mycket det stjäls i en butik! Var gång vi hade butikskontrollanter fick man en chock när det som vi trodde var hur ärliga kunder som helst, togs på bar gärning. Till slut blir man cynisk som människa.

Gunnel sa...

Annica: Att vi nu är godkända som Nato-medlemmar hör kanske till de goda nyheterna. Kunde inte tro att vi skulle vara så impopulära att det tog så lång tid att bli godkända. Nu är alla glada utom Göran Greider och bloggerskan själv.

Intressant teori att Putin skulle vilja fördumma svenska folket. I så fall har han god hjälp av oss själva.

Gunnel sa...

Monica: Det låter inte bra med försvunna kvitton. Då är man rätt hjälplös.
Tror att alla större affärer har stängsel och att man behöver kvitto för att gå ut.

Gunnel sa...

Elisabet: Det lär stjälas kopiöst på afförerna. Särskilt dyra varor. Så nog förstår man att affärerna måste skydda sina varor så gott det går.