söndag 29 oktober 2017

En glad pessimist



"Vi som är lyckliga pessimister är inte oroliga för att något hemskt ska hända, vi förutsätter det.
(Ur boken "Den lycklige pessimisten)


Jan Bylund och Mattias Lundberg uppträdde på Lärkan inför en entusiastisk publik. De ironiserade över optimisttrenden, där du ska peppa dig själv med hurtfriska citat och alltid se det positiva i det som sker.


Winston Churchill är enligt Bylund och Lundberg ett exempel på en stor pessimist. 1940 talade han till sitt hårt prövade folk enligt följande mycket förkortade version:

"Jag har inget annat att erbjuda än blod, tårar och svett, ett eldprov av svåraste slag. Vi har framför oss flera månader av kamp och lidande.......Vi ska föra krig mot ett monstruöst tyranni, aldrig överträffat i den mörka förfärliga listan över mänskliga brott....."


Vad skulle Churchill ha sagt till sitt folk om han hade varit en stor optimist. Så här tror jag:

"Kära landsmän! Låt oss se möjligheterna i stället för hindren. Le mot fienden och du kanske får ett leende tillbaka. Glöm morgondagen och lev i dag för det ordnar sig alltid och ingenting är omöjligt. Så låt oss nu till sist, kära bröder och systrar ta varandras händer och tillsammans sjunga:

We shall overcome
we shall overcome
we shall overcome
one day, wowowow
So deep in my heart
I do believe
we shall overcome
one day."

Hej, hej!


måndag 23 oktober 2017

Brist på kvinnofrid



Kvinnofridslagen från 1200-talet förbjöd överfall och kidnappning av kvinnor. Dylika handlingar ledde till vanära för den som begick en sådant brott.



Att röva bort en gift kvinna gav dödsstraff. Var kvinnan ogift och på grund av kidnappningen icke längre jungfru, dömdes också gärningsmannen till döden, men en lag från 1770 lindrade straffet för våldtäkt till kroppsplikt, dvs 9 gatlopp, två år på fästning och förlust av egendom.


Man fick ej heller kalla någon för "hora" utan skäl. För "ogilla glåp" kunde man dräpas utan bot.



Idag är våldtäkt någonting som polis och åklagare inte hinner med, då man har så mycket "viktigare" åtaganden. Överfall av kvinnor kan inte få högsta prioritet när vi har så många skjutgalna män som måste gå före i utredningskön. Våldtäktsmannen klarar sig i 90% av fallen. Offren kan som tröst få lyssna till polischef och politiker som kallar våldtäkterna "helt oacceptabla."

Det ovälkomna tafsandet och uppvisandet av vad man har i kalsongen är icke straffbart, ifall man inte råkar vara en kändis som Anders Borg eller Martin Timell. I deras fall blir gatlopp i media ett kännbart straff, men skammen blir kortvarig. Med nya skandaler, bleknar de gamla.

Hej!

måndag 16 oktober 2017

Grå himmel och surtanter

Det eviga grå molnet.

Sverker Olofsson har skrivit en krönika där han undrar om han är en surgubbe. En typ som irriterar sig på struntsaker som t ex att någon slår ut sin blinkers för sent eller att någon tagit "hans" kaffekopp. Han tror att surgubben har för mycket tid till förfogande när promenaden till Konsum blir till ett äventyr.


En liten blå fläck

Surgubbens kvinnliga motsvarighet är surtanten. Hon som irriterar sig på att reklamen blandar svenska och engelska. Se föregående blogginlägg. Hon irriterar sig också på:

Kvällstidningarnas eviga rubriker om Anna Book och hennes lidanden.

Politiker som ständigt lovar att de ska "titta på saken."

Användandet av ordet "brukare" om Pelle och Karin och andra som har hemtjänst. Brukare är svenskans allra fulaste ord.

Det grå molnet som parkerat över vår stad.


Det här är en bråkdel av surtantens irritationer som ofta börjar med att hon läser sin morgontidning.

Molnet har sprickor

Till sin lycka har surtanten en egen blogg, där hon kan ge utlopp för sina aggressioner. Så är du en surgubbe eller surtant, skapa ditt eget forum där du kan lufta dina irritationer. Det lättar!

Trevlig ny vecka!

lördag 7 oktober 2017

Jag leker språkpolis


"Man ska inte använda främmande ord om man har en adekvat inhemsk vokabulär disponibel."

Så sa Gunnar Sträng och använde ett pompöst och mäktigt språk som väl passade den gamle finansministern.


En adekvat inhemsk vokabulär saknar de sportaffärer som överöser mailkorgen med reklam. Så här kan det låta:

Tjuvstart - Mid-Season Sale!
Här kommer månadens member deals!
Höstens runningnyheter!
Missa inte veckans Sunday deals!

Varför blandar man svenska och engelska i sin reklam? Ger det mer styrka åt budskapet eller vad beror det på? Kan man inte sälja med inhemsk vokabulär?


Men nu, när blogginlägget är färdigskrivet och publicerat, ska jag gå en runda på stan och köpa lite lördagsgott, just because I´m worth it.

Trevlig helg!