lördag 7 september 2024

Kanonväder och kulturkanon


Kulturnatten är ett årligt återkommande och populärt inslag i stan. Man går gratis in på en mängd ställen för att lyssna på jazz, körsång, dragspel med mera, man kan se film och konstutställningar. Det är spännande evenemang överallt, i kyrkor, samlingslokaler och utomhus. Mycket folk och bra stämning. Årets kulturnatt i Luleå börjar idag och pågår mellan 11.00 till midnatt. Vädret är helt på kulturens sida.

Det finns många åsikter om kultur. I mina unga år var ordet kultur något som var allvarligt, obegripligt och tråkigt. Så ser jag det inte idag. Kultur kan vara något som samlar oss och som vi brinner för. Har en man i min närhet som anser att en match i hockeyhallen är den ultimata kulturupplevelsen.



I veckan såg jag kulturminister Parisa Liljestrand bli intervjuad av Anders Holmberg i programmet "30 minuter." Hon talade om att Tidöpartierna gett en grupp på ett antal personer den svåra uppgiften att skapa en svensk kulturkanon, som ska vara ett verktyg för bildning, gemenskap och inkludering. Gruppen ska välja ut svenska storverk inom olika områden. T ex arkitektur. litteratur, musik osv.

Måste erkänna att jag fattade ingenting. Googlade på ordet kulturkanon och det enda jag är säker på att kanonen är någonting som kommer att skapa stor förvirring och oenighet bland kulturfolket.

Strunt i kanonen, ge folket kulturnätter.