torsdag 7 mars 2024

Bättre och bättre dag för dag


Vår frys tackade för sig. Den 35 år gamla klenoden tröttnade och tyckte att den hade gjort sitt. Vi ringde Lulebo som efter 2 timmar kom med en frysbox som en tillfällig lösning. Inom kort får vi både ny frys, kyl och nya överskåp. Min stressiga morgon övergick i rena glädjen över att få nya vitvaror. Vid sådana tillfällen är det en stor fördel att bo i hyresrätt.




Läser i DN att när vi blir äldre och lederna börjar knaka och det är långt ner till golvet, då börjar vi klaga över vårt åldrande. Vi kan inte förhindra att framtiden blir allt kortare, det är fakta och lika för alla. Men risken finns att vi blir tråkiga, kraftlösa och bara pratar om våra krämpor i stället för att tala om våra tankar och visioner som gör oss mycket intressantare.

Kvinnan som påstår detta är psykologen Anna Kåver, som naturligtvis skrivit en bok i ämnet. Hon är själv bara 71 och gillar inte komplimanger som "Du ser mycket yngre ut än vad du är", som enligt henne bara är ett uttryck för att det är finare att vara ung.


Det är den 7 mars 2024 idag, vi har blivit Natomedlemmar och vår försvarsbudget ligger på 119 miljarder kronor och för exakt 100 år sedan i mars 1924 sjöng Ernst Rolf i sin lyxrevy på Oscarsteatern:
"Det blir bättre och bättre dag för dag."

Och visst är det sant. För 100 år sedan hade vi inga frysskåp.



 

8 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Grattis till nya vitvaror.

Monet sa...

Håller med om de stora fördelarna med hyresrätt. Det är relativt ny boendeform för oss och det har tagit ett tag för maken att inse att man istället för att fixa avlopp själv ringer man till ”Magnus” och just på en timme får man temporär frys och sen en helt ny utan att det kostar en krona!

Gunnel sa...

Bert Bodin. Enligt killen från Lulebo finns det fortfarande lägenheter med alltför gamla frysar.

Gunnel sa...

Monet: Det fantastiska med hyresrätt att någon annan fixar problem som kan komma. Nackdelen är att hyran oftast är ganska hög.

Annnica sa...

Varje gång kyl, frys och/eller spis lagt av så längtar jag till en hyresrätt. Likaså när det blir stopp i avloppet.
Men varje månad när hyran ska betalas jublar jag över summan på min bostadsrätts hyresavi. Riktigt trevlig läsning.

Som med allting annat här i världen så finns givetvis både för- och nackdelar även med NATO. Men en sorglig dag kan vi behöva hjälp mot ryssputtes ondska och galenskap.

Monet sa...

De flesta tror att man kan jämföra ”hyran” för bostadsrätter rakt av med hyresrättshyror. Det är statistisk belagt att hyreskostnaden per kvadratmeter är mer eller mindre densamma oavsett boendeform. Till avgiften till bostadsrättsföreningen måste man lägga till de lånekostnader (räntor och amorteringar) de allra flesta har för sina bostadsrätter. Precis som för sina villor.

Vi har lägre hyresrsättskostnader här i stockholmsområdet än om vi på lånade pengar skulle ha köpt en bostadsrätt. Vi har levt tillräckligt länge för att dessutom varit med om katastrofala prisras på bostadsrätter och villor och därmed förlorade pengar men fortsatt höga låne- och amorteringskostnader.

Vår hyra är faktiskt lägre än våra vänners med villor och bostadsrätter idag. Skillnad förstås om man betalat hela inköpskostnaden kontant men så är det inte för de flesta. Man lägger stipulerade 15% i kontantinsats och lånar resten. Och då blir det VÄLDIGT dyrt!

Gunnel sa...

Annica: Den som köpte sin lägenhet eller sitt hus på 70- eller 80-talet gjorde en investering som kan ge miljoner när det säljs. Speciellt om huset/lägenheten ligger i ett populärt område.

Den ryske despoten är ett orosmoment för hela Europa. Blir arg bara jag ser hans nuna.

Gunnel sa...

Monet: Du har så rätt. I nyinköpta hus och lägenheter har man oftast stora lån och just nu vet ingen om vad som händer med räntorna framöver.

Hyresrätt är idealiskt när man ung flyttar hemifrån och när man som äldre behöver ha det bekvämt och slippa oroa sig för stopp i avloppet och trasiga frysar.