fredag 2 februari 2024

Avokado, ICA-Stig och statistik


Det årligt återkommande nätbrevet från ICA-Stig påstår att vår mest populära produkt under 2023 var avokado och att vi sparat 4.700 kronor genom att handla som "stammisar" på ICA. Tror att ICA-Stig är på skämthumör, så stora mängder av frukten köper vi inte. Visserligen är avokado en utmärkt produkt som innehåller mycket nyttigheter, men den är inte närproducerad och kräver enorma mängder vatten för att kunna odlas. Ordet avokado kommer från aztekernas språk, där den heter ahucati och det betyder ordagrant testikel. Tänk vad man lär sig genom att googla.

Förresten, är inte "stammis" ett fånigt ord?



Våra matkostnader under 2023 gick på 5.100 kronor per månad, 400 kronor mer än 2022. I summan är allt som kommer på matbordet inräknat, även det som inhandlats på andra matbutiker, utemiddagar, fiskbilen, till och med Systemet. Jag som är en statistiknörd har inte fuskat på någon punkt.

Tror att vi är ganska normala konsumenter när det gäller mat. Köper det vi vill ha och tycker är gott. Varken slösar eller snålar. Vi försöker handla närodlat när det är möjligt. Tar vara på matrester och undviker i mesta mån de stora matkedjornas produkter. Men nu känner jag att jag börjar bli aningen för präktig. I ärlighetens namn lägger vi ner en del pengar på glass, godis och porlande vatten.

Februari 1965 gick matkontot på 471:25, Omräknat till dagens pris ungefär 5.700 kronor. Då levde vi på  makens inkomst som efter skatt låg på ca 1.600 och statens bidrag i form av barnbidrag för vårt nyfödda gossebarn. 

 

16 kommentarer:

Annica sa...

ICA-Stig har sänt ett mail till mig också. Där talade han om att jag bl.a. köpt många små tomter, chrunchitasallad, moxxarella och Billys pizza. Plus en mängd annat, både nyttigt och onyttigt. Önskar att jag hade din koll på statistiken.
Förresten tycker jag att jag borde ha lite extra rabatt hos ICA eftersom jag ju faktiskt gör reklam för matvarujätten bara genom mitt namn ... Ann-ICA. ;)

Monica sa...

Konsumentverket säger att 6 800 per månad är "normalt" för två vuxna. Men ingen närmare beskrivning om åldersgrupp.

Avokadoglass på välmogna gör jag ibland och tänker så nyttigt det måste vara. Inte alla tycker det är så gott men jag tycker den är helt okey.

Trevlig helg önskas med hopp om lugnare vindar. Vi ska få sol säger de som bestämmer över vädret😌men inget mys för det ska blåsa mycket. Jag är glad bara det blir sol.

Annica sa...

Monica, du hör ju också till gruppen som borde få lite extra rabatt! :D

Monica sa...

Haha, Annica, visst och ICA borde ha anställda Monica, Erica, Fredrica, Jessica, Marica, Ulrica, Veronica, Angelica m fl, m fl, men blir endast kvinnor då. Män slutar inte på A😊, så trist, de måste hitta på ICA-Stig och liknande tråkigt.
Mitt namn bestämde min då 6-åriga storebror, han hade en liten flickvän som hette så och var världens sötaste och mamma var svag för honom men blev bra tycker jag.

Gunnel sa...

Annica: Tekniken ser nog till att det går ganska snabbt för ICA-Stig att tala till oss alla som om det vore personligt. Dina inköp lät sunda, nyttiga och kloka. Billys pizza kanske inte kan räknas till det mest sunda, men vilken praktisk matvara att ha i frysen.

Gunnel sa...

Monica: Kanske ingår det mer än mat i Konsumentverkets uträkning. Men det är givet att ett hushåll med yrkesarbetande och tonårsbarn kostar betydligt mer per person är vad två äldre gör. Vårt rätt stillsamma liv kräver inte så mycket kalorier.
Hoppas du får en trevlig helg med sol.

Monet sa...

Jag fick en FILM från ICA-Stig eller Björn Kjellman direkt riktad till mig. Också MonICA. Först tyckte jag det var lite gulligt, ungefär som den där Facebookfilmen för några år sen. Men när jag kollat några gånger och sett att man har stenkoll på varenda vara jag köper och dessutom jämför den med medelsvensson tycker jag det är klart olustigt. Jag köper frukt och grönt till 14 procent sas det och då babyspenat, vitlök och champinjoner medan svensson köper gurka och bananer. Tror att jag är nyttigare faktiskt så det var ju en intressant jämförelse.

Om jag jämför med Frankrike så har man där också förstås medlemskap och rabatter. Men där är den personliga integriten stor och aldrig i livet att man skulle offentliggöra enskilda personers köpvanor på det här sättet. Vi har blivit alldeles för tillvändja vid den svenska öppenhetet och transparensen genom personnumren bland annat. Visste du att när hus läggs ut till salu på motsvarigheten till svenska Hemnet eller i enskilda annonser uppges ALDRIG adressen, baran ort eller kvarter. För att säljaren inte ska bli störd av folk som kommer och tjuvkikar, att grannarna inte ska veta om att huset är till salu och för att inte flagga för ev inbrott om det står obebott. Otänkbart i Sverige. Och jag tänkte nästan skriva till ICA-Stig och säga att jag känner mig som i George Orwells 1984 och inte vill vara med i den här typen av statistik.

Vi ligger också runt 4.500 kr per månad för tvp i allt som rör mat, kök och hygien. Undantag Systemet och de fåtaliga utemiddagarna numera. Det beror i hög grad på just on-lineinköpen hos bara en leverantör där man tvingas till disciplin och att hålla sig enbart till det man behöver. Vi sparar flera tusen i månaden på detta!

Gunnel sa...

Monet: Minns obehaget jag kände när vårt radhus låg ute till allmän beskådan på Hemnet.
Det finns trots allt ämnen där vi i Sverige behåller vår integritet. Vi talar inte gärna om vår vikt, vår månadslön eller våra eventuella banktillgångar. Ämnen som är tabu även hos oss.

Monet sa...

Gunnel. Det var inte just de personliga ämnena som man behåller för sig själv - de är nog ganska lika i hela den ”civiliserade” världen. Utan det som med stor lätthet går att få fram om enskilda individer här i Sverige. På ett kick kartlägger du varje svensk in på skinnet, precis ALLT finns tillgängligt, t o m personnumren uppges av Skatteverket per telefon om du ringer och frågar något om din granne. Hemskt är det och via Ratsit och andra källor får du reda på inkomst, kronofogdeärenden (Fogden uppger utan minsta tvekan detsamma om du ringer och frågar) eller om du varit i klammeri med rättvisan på minsta vis. För 30 kronor får du tillgång till PDF-fil med fällande domar och ger du dig ut på nätet och besöker sajten Flashback får du namn och adress till de olika bombmän som är i farten inom fem minuter efter att det smällt.

Jag visste det här förut men nu när jag kan jämföra med den franska integriteten är jag helt chockad över att vi svenskar inte reagerar mer över hur kartlagda vi är. Inklusive gurk- och bananinköpen!

Bert Bodin sa...

Alltså - vi tillhör samma gäng som du. Har ungefär samma matkostnader, handlar närproducerat, ekologiskt och undviker matkedjornas egna produkter så långt möjligt.

Vi äter också lunch ute i snitt 2 ggr i veckan. Där kanske vi inte är så lika. Eller???

Gunnel sa...

Monet: Som jag förstått det är Flashback ett ställe där man ostraffat kan anklaga människor för brott (skyldiga och oskyldiga) och sprida falska och illasinnade rykten om kändisar och andra. Sajten borde inte få finnas.

Gunnel sa...

Bert Bodin: Nej, där är vi inte lika. Max 1 gång per månad, troligen mindre, men det kunde gärna få bli mer.

Anonym sa...

Du vänder nog inte till mig men jag kan svara för vad jag tror är en majoritet av vanliga svenska pensionärer: nej, man har INTE råd att äta lunch ute regelbundet två gånger i veckan. De flesta av oss behöver hålla hårt i plånboken och har inte ens råd att handla dyrt/elologiskt! Monet

Nahide sa...

Min butikskedja är så omtänksam så att det nästan är rörande. Jag får ideligen "faaantastiska" medlemserbjudanden, baserade på mina "favoritvaror". Men dess AI är så korkad så att det oftast blir fel på när den räknar ut mina algoritmer.

Förra veckan köpte jag en förpackning tepåsar (á 100 styck). Idag fick jag ett erbjudande på, - jaa, gissa vad, - bara för att jag är en sådan värdefull kund. Vem köper en ny omgång tepåsar, när man har just köpt en rejäl laddning? Tror AI:n att jag driver en caféverksamhet, eller?

Anonym sa...

Gunnel, det är säkert så betr Flashback. Men det är ett fenomen i tiden. Och folk där har stenkoll på det som inte skrivs i media - bla bombadresser och namn på upphovsmännen. Hur det är med falska rykten har jag ingen aning om men det förekommer ju överallt idag. Monet

Gunnel sa...

Nahide: Din kedja, tror att det är COOP, ser tydligen dig som en tedrickande pensionär och är måna om att du alltid ska rejält med tepåsar hemma. Som alltid tänker de bara på medlemmarnas bästa.