torsdag 28 januari 2021

Ett 70 år gammalt skolfoto

Mina barnbarn på skolfoton från 2000-talet


Mina söner på skolfoton från slutet av 70-talet


Skolfoto från 1951. Hela klassen fotograferades.

Fotot visar klasserna 5 och 7 i Springlidens skola i Malå kommun. Min favoritfröken Gunvor hade knutit en turban om håret för att dölja hårrullarna. Bilden togs antagligen en lördag när fröken väntade att fästmannen (sotaren) skulle komma på besök.

Ordningsman: Britt står det på svarta tavlan. Ordningsmannens jobb var att rengöra svarta tavlan och se till att vi stod i prydliga rader vid ingången till klassrummet.

Tösen med streck i ansiktet, det är jag. En småtjock flicka iförd gul-vit-randig hemstickad tröja och hängselkjol.

Eleverna på fotot är mellan 12 och 15 år. Våra kläder visar tydligt att vi var totalt ointresserade av trender. Vi klädde oss i det som mamma lagt fram.

Idag har jag telefonkontakt med kusin Gerd, som sitter längst till höger på tjejraden. Kusin Inga-Britt som tillbringat merparten av sitt vuxna liv i USA är tvåa från vänster. En av grabbarna blev professor och skrev en underhållande bok om skrönor från norr. Boken heter "Hä var ägge borti katta!" En annan skrev ett uppskattat språklexikon i två delar, en översättning av Malå-bondska till svenska eller tvärtom, en tredje målade tavlor och ett av hans verk hänger på min vägg.

Ett antal gamla klasskamrater finns inte längre i livet. Det är kanske inte så oväntat. Bilden är från 1951 och mitt gamla klassfoto fyller 70 år.

 

onsdag 20 januari 2021

Min bror Lennart inspirerar


Bror min ringer och undrar om jag inte ska blogga om matchen. Men, undrar jag, är en i full tid oavgjord match något att blogga om. Knappast! Möjligen kan man skriva några ord om tabelläget, men då är det lätt att man förhäver sig och det ska man inte göra. Det straffar sig alltid, sa min mor.

Men grannstans gossar var duktiga på straffar och fick extrapoängen. Det ska Skellefteås hockeypojkar äras för och övertidssegern var mäkta populär hos mina släktingar och jag gläds naturligtvis med dem.



Luleå, liksom Piteå och Sundsvall fyller 400 år 2021. År 1621 upptäckte Gustav II Adolf att det bodde folk ovanför Dalälven och hedrade invånarna i dessa orter med stadsprivilegier.

Så i nådens år 2021 ska vi fira. Både stadens 400 år, att vaccinet krossat coronan och att vi får återse gamla och nya familjemedlemmar.

Fröjdas folk, snart är det fredag.

 

tisdag 12 januari 2021

Boklyssnare


Min tredje bok på det nya året handlar om politik. Inte precis vad jag vanligen lyssnar på, men man ska aldrig säga nej till något nytt.



Jag är ett stort "fan" av ljudböcker. Förra året lyssnade jag till 82 böcker av varierande slag, mest deckare och biografier.



Bland 2020 års 5-poängare enligt min betygssättning finns Katarina Wennströms "Gänget", Camilla Grebes "Husdjuret, Kristina Ohlssons "Stormvakt, Mikael Persbrandts memoarer och några till.



Årets värsta var Niklas Dag och Natts "1793." Värst i den meningen att den stundtals var omöjlig att lyssna till på grund av den vidriga berättelsen om hur man plågar ihjäl en människa. Boken är kanhända välskriven, men man fastnar i hans äckliga beskrivningar. Författarens "1794" lär inte vara humanare.

Årets "vet-inte-vad-jag-ska-tycka-bok" är Camilla Läckbergs "En bur av guld." Den har en suverän intrig men Läckbergs hjältinna är otrolig. Hon är bara för mycket.

Uppläsaren ska berätta, inte skådespela. När handlingen rör sig norr om Dalälven och uppläsaren får för sig att han ska prata "norrländska" mår jag illa. Norrländska finns inte. Vi är jämtar och västerbottningar och lapplänningar som har vår egen dialekt. Norrländska, svealändska och götaländska finns inte som dialekter. Det borde alla veta.

Tack för idag!

 

onsdag 6 januari 2021

Vise män


Trettondagen firas till minne av tre vise män som uppvaktade spädbarnet Jesus med guld, rökelse och myrra. Det var fina dopgåvor och myrra värdesattes mycket högt på den tiden när uppvaktningen skedde.



En vis man har lämnat sitt jobb. Generaldirektören för MSB Dan Eliasson avgick innan han fick sparken. Det var naturligtvis klokt av honom, nu får han jobba i regeringskansliet med någon onödig utredning och dessutom behålla sin lön. Sedan finns det säkert något lämpligt län som behöver en landshövding. Framtiden är säkrad för den som ser om sitt hus.



Det var 2021 års första blogginlägg och mitt tolfte år som bloggare. Det är nästan imponerande.