söndag 31 januari 2010

Modigt


Idrottsresultat är till den enes glädje och till den andres sorg och det är vi så väl medvetna om.
-
Maken och jag blir sittande alldeles för många timmar framför teven och tittar på sporter, där vi blir grymt imponerade av många idrottsutövares mod.
-
I störtlopp åker idrottaren utför ett brant stup i 130 km/tim för att två minuter senare stå i målfållan och se glad ut. Att han eller hon är glad för att ha kommit ner kan man väl förstå, men att de överhuvudtaget vågade starta är för mig obegripligt.
-
Backhoppning är ännu mer skrämmande. Man startar nära himlen och åker nedför hopptornets branta backe och när backen tar slut gör man en luftfärd på ca 100 meter, medan domare poängsätter hur tjusigt man rörde sig under luftfärden.
-
Idrottsmän är ju vältränade men visst måste de i grenar som backhoppning och störtlopp vara lite extra modiga. Faller de, så blir fallet stort.
-
Ibland får alldeles vanlige Svensson för sig att bungyjumpa eller fallskärmshoppa. Då talar vi inte längre om mod, då har vi att göra med dumdristighet.
-
Hej svejs!

fredag 29 januari 2010

Kära Hockeylaget


Kära Hockeylaget!
-
Det är dags nu! Er trognaste tillskyndare börjar bli nervös. Lagen under har börjat leva och nu behöver även våra hjältar vakna till liv. I 25 år har laget funnits i högsta serien och under 20 av dessa har jag fått vara orolig. Jag glömmer aldrig 2007, då infarkten var nära. Förra året var rena katastofen till en början, men sen gjorde ni livet lätt för era fans.
-
Jag är inte intresserad av att se matcher. Jag är bara intresserad av tabellen. Men jag lovar och svär att om ni vinner två av de återstående fyra matcherna före upphållet, ska jag köpa biljett och gå på Coop och se en match på plats.
-
Så kära hockeylaget! Varför inte börja med en vinst redan i morgon. Och skulle inte det vara möjligt, så vet ni att jag älskar er ändå.
-
Er trogna fan
Bloggerskan
-
Och nu är det fredag!

torsdag 28 januari 2010

Gott om goda män


Tänk vilka förändringar män har genomgått från äldre tid till i dag. Våra nya män är jämlikar och talar gott om sina kvinnor för det mesta. Dagens man skulle aldrig vräka ur sig de dumheter som de gamla gubbarna gjort i tidernas begynnelse fram till nutid. Följande exempel på vad de gamle sagt är så korkat, så att om de levde i dag skulle kunna bli ett fall för diskrimineringsombudsmannen.
-
Mitt kvinnohat är utan gräns. Förbättra kvinnan eller låt mig fritt få trampa hennes huvud under min häl.
(Kyrkofader Klemens av Alexandria 200 e kr)
-
Lovad vare Herren Gud, härskare över alla länder, som icke skapat mig som kvinna.
(Judisk morgonbön)
-
Quinnan är skapad för mandzens skul och icke för quinnones skul.
(Ur svenska kyrkans vigselformulär 1548)
-
Kvinnans hela uppfostran borde inriktas på mannen - att behaga honom, göra livet ljust och behagligt för honom. Dessa kvinnans plikter borde inläras från tidig barndom.
(Rousseau)
-
Vilken olycka att vara kvinna, och ändå är olyckan den, att när man är kvinna så fattar man det inte.
(Sören Kierkegaard)
-
Alla kvinnor, oavsett ålder, rang, ställning eller stånd, som gör närmanden, förför eller begår äktenskapsbrott mot någon av Hans Majestäts undersåtar med hjälp av dofter, lösbröst, kosmetiska vätskor, konstgjorda tänder eller hår, skall bestraffas enligt lagen om häxeri.
(Engelskt lagförslag från 1770)
-
Då kvinnan skapades at ett krokigt revben, blev kvinnans själ krokig och böjer sig hellre mot det onda.
(Grekiske kyrkofadern Johannes C)
-
Slut på citaten.
-
Slut för idag.

onsdag 27 januari 2010

Erfarenhet


Erfarenhet är det namn man ger sina misstag, har någon okänd tänkare sagt.
-
Anta och jag talar ofta om vad vi skulle ändra på om vi fick leva om våra liv och få ta med oss de erfarenheter vi har idag.
-
Vi är eniga om att vi skulle ändra på en del saker och samtidigt säkert göra nya oanade dumheter.
-
Personligen skulle jag satsa mer på utbildning för att få ett intressant jobb. Mina flummiga drömmar var ganska ouppnåeliga när jag var ung. Man formas av den tid och miljö man växer upp i, så det fick duga med en kontorsutbildning.
-
När det gäller familj, så skulle jag inte vilja ändra någonting. Familjen är det bästa i mitt liv och den är jag väldigt glad över.
-
Både mannen och jag tycker att vi gjort en del fega val i livet. Vi borde ha vågat mer, men äventyrlig är ingen av oss.
-
Det är inte av erfarenhet jag låter bli att gå ut i dagens snöstorm. Det är bara för att jag inte behöver.
-
Till sist:
Till den som firar födelsedag i dag. Grattis och var rädd om dig. Du behövs!!
-
Hej då!
-

tisdag 26 januari 2010

Hon som klipper


Jag besökte frissan i dag igen. Nu parkerade jag bilen utanför gamla Konsum. Sedan gjorde jag några extrasvängar med bilen och kände mig säker och tuff.
-
"Du kör som en taxichaufför - som är på fyllan", sa min körskollärare och kompis Egron till mig en gång i tiden. Men körkort fick jag i alla fall vid första uppkörningstillfället.
-
Min frissa är en trevlig dam som pratar glatt om allt. Jag är imponerad av henne och hennes gelikar. De pratar med folk hela dagarna och har samma åsikt som den de talar med. Frissan är för kungahuset, hon är mot monarki, hon tycker att den här regeringen är bra, men alldeles förfärligt dålig. Hon är emot och för samma sak ett flertal gånger under dagen, beroende av vad hennes kunder tycker. Så är nog tillvaron för de som jobbar i serviceyrken. Deras inomster är beroende av att kunderna är nöjda och kommer tillbaka.
-
Kanske är det från den här, och liknande yrkesgrupper vi hittar de prestigelösa människor som kan lösa konflikterna i vår värld.
-
Godmiddag!


måndag 25 januari 2010

Björkarnas stad


Jag slutade den sjuåriga folkskolan som 13-åring. Hade olika ströjobb som skogsplanterare, skolstäderska och bondpiga till dess jag var 16, då mina föräldrar tyckte att det borde bli någonting av mig. Pappa lånade 1000 kronor av en farbror för att finansiera en hösttermin vid Fitinghoffs Handelsinstitut.
-
Jag åkte med en klasskompis, som också skulle gå samma utbildning. Vi som tyckte att Malå var spännande skulle nu få åka till storstaden Umeå.
-
Vi var inneboende hos en kvinna på Grisbacka och skolan låg mitt i stan. Där undervisades vi i bokföring, maskinskrivning och stenografi. Fru eller fröken Fitinghoff var en äldre stadig dam i strikta kläder. Hon var en hygglig person tror jag mig minnas.
-
Vi var ju två tjejer från bondlandet och kände oss rätt bortkomna i början. Vi åkte hem en enda gång på hela terminen, så de flesta helger tillbringade vi i Umeå. Jag tror tyvärr inte att vi gjorde någon större succé hos grabbarna i staden, i annat fall skulle jag nog kommit ihåg det.
-
Så började mitt vuxenliv. När jag åkte till Umeå, lämnade jag också mitt barndomshem. Efter utbildningen fick jag jobb på annan ort och Mörttjärn blev en plats som man besökte för att få lite omtanke av modern och för att kolla hur syskonen skötte sig.
-
God eftermiddag!

söndag 24 januari 2010

Mexikanska rötter


Min egen familj kommer från Västerbottens inland sedan generationer tillbaka. Min man har på morssidan en helt annan och betydligt mera spännande bakgrund. Allt som kommer långt bort från vår egen värld känns mera exotiskt och främmande.
-
Jag har tidigare skrivit om min mans mormor Berta som utvandrade från Tyskland till USA och gifte sig med Henry. Nu är det hans tur att bli omnämnd.
-
Nisses morfar, Henry Montes är frukten av en förbindelse mellan den mexikansk-spanske godsägarens dotter och drängen som arbetade på haciendan. Denna mesallians ledde till att dottern försköts och ströks ur kyrkböckerna och Henrys föräldrar åkte till Texas, där deras son föddes.
-
Det är tråkigt att vi vet så lite om Henrys uppväxt. Han flyttade så småningom till Detroit, där han gifte sig med tyska Berta.
-
Nisses morföräldrar kom till Sverige 1966 för att träffa dottern och barnbarnen. Henry var då 78 år, en snäll och timid man, som inte sa så mycket men som fotograferade precis allt han såg. Han blev liksom sin hustru 92 år gammal och dog 1981. Henrys och Bertas barn har ärvt deras friska och långlivade gener. Svärmor är 97 år, hennes lillasyster 95 och lillebror blir 90 i år.
-
Det var allt för denna gång.

fredag 22 januari 2010

På villovägar

Något för mig?
-
Dagen började inte bra. Jag åkte iväg i vår nylackade snygga Mazda och Nisse i vår lånade Renault Clio. Den lilla blå hyrbilen skulle återlämnas efter att ha varit hos oss i fyra dagar medan Mazdan var inne för reparation..
-
Klockan var 07.30, det var rusningstid och halvmörkt. Lampan som visar att tanken nästan var tom lyste illgult. Ljuset från bilarna stack i ögonen. Det var bilar framför, bilar bakom och bilar i motsatt riktning.
-
Jag tänkte på något annat och missade avtagsvägen till Volvo och körde därför upp på Bodenvägen, för att vända tillbaka vid Barnens Hus. Där lyckades jag med konststycket att missa nästa avtagsväg och var helt plötsligt på väg till Porsön. Såg naturligtvis att det var galet, så jag körde in vid en firma och ringde maken.
-
"Men int´ ska du till Porsön", anmärkte han.
-
"Det vet jag väl för f..." sa jag, och kryddade resten av meningen med ord som bara min allra närmaste känner till att jag kan.
-
Jag har ett uselt lokalsinne. Jag vet så väl var Volvo finns men lyckades ändå missa. Är det någon som behöver en GPS, så är det denna bloggare.
-
Men jag är hemma nu!
-
Trevlig fredag!
-
Trevlig fredag.

torsdag 21 januari 2010

Den hårda vilan


Jag stiger upp redan vid 06.00 på morgonen. Lagar frukost till mig själv, läser tidningen och går sedan tillbaka till bädden, sätter på en cd och njuter av tillvaron. Kanske inte så nyttigt för kroppen men gott för själen.
-
Jag minns från min barndom hur min pappa brukade "wiil maten" (vila maten). Efter förmiddagsjobbet åt han sin lunch och efter maten vilade han. Han vände en köksstol upp och ned och lade sig på det hårda golvet med huvudet mot baksidan på stolsryggen. Vad jag minns användes ingen kudde, utan det verkade synnerligen obekvämt. Så låg han stilla med händerna knäppta på magen. Den hårda vilan varade ca 20 minuter. Jag tror inte att han var den ende mannen i byn som "vilade mat" på detta obekväma sätt. Kanske är det gammal visdom som säger att man ska ha lugn och ro efter maten, men inte ha det så bekvämt att man somnar.
-
Själv tog jag en 40 minuters promenad efter min slöa morgon. Det kändes gott för både kropp och själ.
-
Så var det slut!

onsdag 20 januari 2010

Äras den som äras bör


Jag är född i landskapet Lappland, Västerbottens län, med bara tre kilometer till Norrbottensgränsen. Sedan 47 år tillbaka är jag Norrbottning. Jag är stolt över de personer som kommer från mina platser på jorden och lyckats så bra i sina liv att de blivit kända för bra saker. Jag är stolt över Sara Lidman och Torgny Lindgren som kommer från de Västerbottniska myrmarkerna. Jag är till och med lite mallig över den välkända osten. Jag menar naturligtvis den som kommer från det Västerbottniska mejeriet.
-
Jag är glad, när det går bra för Luleås hockeylag, Luleå basket och för Plannja. Kan även sträcka mig till Haparanda och önska dem framgång i bandyn.
-
Piteå hyllar sina hjältar. På gågatan finns plattor med namn på deras berömdheter som t ex Solander, Tomas Holmström, Anna-Lotta Larsson och flera andra.
-
Jag skulle önska att även Luleå hyllade sina namnkunniga. Sven-Åke Lundbäck, Martin Ljung, Peter Mattei, Maud Adams, Lena Granhagen, Ingvar Wixell m fl är alla värda uppmärksamhet. Man kunde till exempel ge dem en alldeles egen platta med namn på i Kulturens Hus eller kanske rentav låta någon namnge en gata.
-
Jag tycker att de som gör sin ort känd är väl värda den hyllningen. Det här är något att lägga i förslagslådan hos kommunalrådet. Jag tror han nappar på ideén och förresten är jag stolt över honom också.
-
Så blev det idag.

tisdag 19 januari 2010

Gunnels bön


Min bror och svägerska har för några år sedan gett ut en bok. Det är en diktsamling som heter Inte...gration, där de samlat de bästa av sina dikter. Båda två är duktiga poeter och jag är mycket imponerad av deras sätt att skriva. Jag tillhör givetvis fancluben.
-
Med anledning av mina släktingars succé skrev jag följande alster med åtta verser.
-
Gunnels bön
-
Jag sa till Vår Herre, "Nog fixar väl du,
att ge mig talang som min bror och hans fru
att skriva så flytande utan problem
och erhålla jubel för sina poem."
-
Då svarade Herren med dånande bas,
"Dina små pekoral är helt enkelt kalas
dina tappra försök till att djupsinnigt skriva
förvånar bå´d mig och skön jungfru Maria.
-
Medan Petrus sköter den himmelska hjorden
gör jag ett besök till min vän under jorden.
Där träffas vi kära kollegan och jag
och utbyter tankar av skiftande slag.
-
Vi fikar och snackar och löser problem
och Satan gläds alltid åt dina poem.
Han älskar var rad som kan plåga och pina
som eld, och det gör faktiskt verserna dina.
-
Sen läser vi allt och det jag ej vill ha
tas genast om hand utav smådjävlarna,
för till Adolfs och Josefs och Neros plikter
hör utantilläxa på dina dikter".
-
Men käraste Herre, vad var det du sa?
Var dikterna skräp, eller något att ha?
Skulle det som jag plitat med svett och med möda
blott gillas av de, som redan är döda.
-
Ja, vad tror ni go´vänner om verserna ovan
smickra mig gärna och säg: "Du har gåvan.
Du är en oupptäckt stjärna av rang.
Ja, du är en lysande supertalang."
-
Här slutar nu dessa förvirrade rader
om samtalet mellan mig och min Fader.
Jag lägger mitt rim i ett stort konvolut,
där det vilar i ro intill livets slut.
-
Tack och adjö!

måndag 18 januari 2010

Brev från okänd


Här följer en avskrift av ett brev som jag fick i september 2000. Visserligen ska man ju fråga avsändaren ifall man får publicera brevet, men i detta fall gör jag ett undantag. Hovstaten läser inte min blogg.
-
Message från Hovstaten, Stockholm
-
Kära Gunnel
-
Vår blivande drottning Viktoria kommer att besöka Vindelälven till veckan. Alla ni kvinnor som i seklets början gått i kängskor med skohö, låt oss träffas vid Sylfjällets skugga och hylla vår blivande drottning.
-
Tänk att ni som haft en hård men lärorik och bortglömd ungdom kan träffas och ge henne ert stöd. Hon har inte haft det så lätt med ätstörningar och annat men när hon nu börjat träffa pojkar måste ni absolut stödja henne.
-
Att vi meddelar just dig Gunnel, beror på att drottningen aldrig glömmer en kvinna som stod med svenska flaggan i korsningen vid Domus en kall och snöig vinterdag. Hon har kvar bilden av den kvinna, som trots att hon i barndomen pöntats av sina bröder ändå ställde upp. Konungen tror att han minns dej, men han kan ha fel då snapsarna blevo flera vid lunchen i Stadshuset.
-
PS. Er make kan få följa med. Vi har ordnat med gratis abborrfiske för de medföljande.DS.
-
Så slutade brevet. Jag undrar ändå om inte Hovstaten har en filial i Västerbottens inland.
-
Tack för mig!

lördag 16 januari 2010

Bot för blå händer


Läser en artikel om två tjejer, som fördes till akuten för sina kalla och blåa händer. Till en början var det ingen som förstod vad det berodde på.
-
Jag har haft samma problem. 1981 reste vi tillsammans med svärmor till USA och besökte bl a Nisses kusin som hade en fritidsbostad uppe i Klippiga bergen.
-
På denna höga höjd är luften tunn och man behöver inte anstränga sig mycket för att tappa andan. En dag var vi åtta personer som gjorde en vandring i den närmaste omgivningen. Nisses morbror Carl bad oss säga till om vi kände minsta lilla obehag av utflykten.
-
Efter någon kvarts promenad tittade jag på mina händer. De var blå, otäckt blå. Jag visade händerna för Carl, som genast beordrade hemgång och vila.
-
Jag var allvarligt oroad och på hemvägen hann jag tänka mycket. Jag befann mig i en annan världsdel och hemma hade jag mina tonårssöner. Skulle jag dö i ett annat land och aldrig få se dem igen.
-
När jag kom till stugan gick jag in och tvättade mina kalla blå händer och vips var den blå färgen borta. Vattnet däremot var blått.
-
Dagarna innan hade jag köpt ett par nya jeans och haft händerna i fickan, när jag gick i bergen. Jeansen färgade av sig på mina händer och exakt samma sak hände de två tjejer som åkte in till akuten med sina blåfärgade fingrar.
-
USA må vara ett föregångsland, men deras jeans färgar av sig.
-
Trevlig lördag

fredag 15 januari 2010

Den svenska tanten


Vad är det för fel på tanten? Många äldre kvinnor, som piffas upp i något TV-program, är alltid så rädda för att bli tantiga. Som om det vore det värsta som kunde hända. Veckotidningarna skriver ibland om att drottningen klär sig tantigt och det tolkas som något negativt.
-
Jag har fått en bok som heter "Tantvarning" och som talar om vad som är typiskt tantigt.
-
1. Tanten slätar ut och sparar presentpapper, för att använda nästa år.
2. Hon bläddrar raskt fram till familjesidorna för att läsa dödsannonserna.
3. Hon kan inte sova borta, utan måste hem till varje pris.
4. Hon pratar mest sjukdom och mediciner.
5. Hon har alltid ett vattenglas på nattduksbordet.
-
Det är inte farligt att bli tant. Det är inte ens farligt att se ut som en tant. Den svenska tanten behövs. Hon är miljömedveten och rejäl, ståndaktig och snäll och hon är stolt och glad över sina närmaste.
-
Jag är en typisk tant. Nu tar jag min kappa, sätter hatten på mitt gråa hår, greppar min stora handvänska och går på Konsum för att handla godis till fredagsmyset.
-
Tjingaling.

onsdag 13 januari 2010

Tänk ändå!


Jag minns min farmor som föddes 1864. Hon i sin tur hade en farmor som föddes 1795 och som dog när min farmor var 14 år. Alltså har jag suttit i knä på någon som i sin tur känt en person som levde för 215 år sedan. Tanken är fascinerande.
-
1795 hade Gustav III varit död i två år och Gustav IV Adolf var kung och Bernadotterna var inte ens påtänkta för Sveriges tron. Vi hade en befolkning på ungefär 2.300.000 personer, de flesta fattiga. Det var kaffeförbud i riket. Polisen kom och haffade den som drack i smyg. Förmodligen var vi som vanligt i krig med någon och snart skulle vi förlora Finland.
-
Och tänk, att jag som suttit i min farmors knä, som i sin tur suttit i sin farmors knä, jag har ju nästan varit med i 215 år.
-
Sluttänkt för idag. Tack för mig!

tisdag 12 januari 2010

GALT I sakriSTIAN

Endast för ärrade galtar.
-
För 50 år sedan beslutades att även kvinnor skulle få bli präster. Men läser man gårdagens NSD så har ingenting hänt och ingenting förändrats, åtminstone inte i Övertorneå. Så här säger deras avgående komminister: "Motståndet är starkt i Övertorneå. Det behövs en ärrad galt. Församlingen är inte redo för en kvinna".
-
En medlem i kyrkorådet uttrycker sig på följande sätt: "Det finns delade meningar, församlingen har problem med en kvinna. Det är vår övertygelse att en kvinna inte ska vara komminister i församlingen. Jag och många andra är beredda att lämna församlingen om det blir en kvinna".
-
Detta eviga tjafs om kvinnliga präster är obegripligt. De står i bibeln att kvinnor ska tiga i församlingen, säger de bokstavstroende. Men bibeln är skriven av män i förgången tid, felöversatt, och synnerligen svårtolkad. Man kan få ut precis vad man vill av texten.
-
Enligt säkra källor, lika säkra som andra 2000 år gamla källor, hände följande. Moster Magda från Judeén satt i kyrkan och lyssnade på en otroligt seg predikan. Hon började bua åt prästen och han i sin tur skrek från predikstolen: "Kvinna, tig i församlingen". Detta skrevs sedan ner av en helig man och tolkades som att kvinnor överhuvudtaget inte ska få tala i kyrkan.
-
Jag tror att Övertorneå skulle må bra av att slippa ärrade galtar och i stället prova himmelska honor. Vem vet, det kan bli succe.
-
Avslutar med följande vers av Elve Nygren.
-
Ja, jag är en man
det ser man på kroppen,
rätt mycket jag kan,
i kraft utav snoppen.
-
Och även som präst,
jag tack vare snoppen,
predikar ju bäst,
om synden i kroppen.
-
Men kvinnornas gnat........
jag aldrig hört maken,
jag är potentat,
min makt, det är staken.
-
Ha en god kväll!

måndag 11 januari 2010

Ingen matmamma


"Bilden ovan illustrerar Järvstigen vid ett tillfälle när Gunnel flamberat sin mans morgongröt och därvid möjligen använt en aning för mycket konjak".
-
Jag har lovat att alltid ange källhänvisningar till vad jag skriver och det som står härovan är författat av min bror Anders och ingår i den klippbok, som han gjorde till mig på min 50-årsdag. Så här fortsätter han:
-
"Gunnel är en fantastisk matlagerska. Hennes välkryddade rätter är väl kända av alla som känner till dem. Det torde inte vara någon hemlighet att alla som smakat på hennes rätter har överlevt. En del har t o m varit i så fin form att de kunnat uppge vad de tror att de har ätit när akutläkaren frågat".
-
Se här vad man får stå ut med när man har oförskämda och roliga bröder. Ändå ligger det en del sanning i vad han skriver. Matlagning har aldrig varit min starka sida. Jag minns en gång när min mamma var bortrest och jag, som då var i tonåren, skulle koka palt till pappa och hans jobbarkompis. Palten gick sönder, det blev välling av alltihop och pappa och hans medhjälpare fick äta fil och flingor.
-
Till mitt försvar måste då sägas att jag har två söner som vuxit upp till sunda och friska män, trots brist på kulinariska upplevelser. Man blir stor och stark även av varmkorv och fiskpinnar, så de så.
-
Avslutar med vad "Lilla Fruntimret" säger om sin oduglige man:
"Han kan inte ens koka tevatten. Jag får koka det på kvällen, så värmer han det på morgonen".
-
Lycka till med middagen!

lördag 9 januari 2010

Dagen efter

Vill du bli så gammal?
-
Dagens epistel handlar om gårdagen. Den dag då en gammal kvinna blev ännu äldre.
-
Maken dukade snyggt och bjöd på te och sympati. Han vet hur det känns, han är redan där.
-
Jag blev grattad via telefon och mail och tycker att det är jätteroligt att bli ihågkommen. Min kusin och barndomsvän ringer alltid i januari när jag fyller år, och jag ringer alltid till henne i februari när hon har födelsedag. Sedan dröjer det tio månader innan nästa samtal. Helt galet tycker vi båda, eftersom vi har mycket att prata om men ingen av oss tar initiativ till samtal däremellan.
Desto roligare när det händer.
-
Lilla Olivia ringde och sjöng med stark och säker röst men lillasyster blev generad och ville inte sjunga.
-
På eftermiddagen blev det tårta tillsammans med sonen, sonsambon och de två vuxna barnbarnen.
"Nu är du ett år närmare döden", sa den realistiske sonen. Jag kan inte annat än hålla med.
-
Dagen avslutas med fyra timmars tevetittande. Let´s Dance bjöd på kvällens humorinslag. En 60-årig man, iklädd svart silkesskjorta och rund liten kula ovanför skärpet försökte dansa cha-cha-cha. Han var energisk och glad och såg ut som han var på gympa i PRO-föreningen. Armar uppåt sträck, hoppsasteg och den kala hjässan blänkte av svett. Aftonbladet recensent kallade hans cha-cha-cha för 6-groggars kl 03.00 på Finlandsbåt. Men det var oerhört underhållande.
-
Nu måste jag återvända till teven och se hur det går för Marcus Hellner.
-
Lycklig lördag!

fredag 8 januari 2010

Elvis Aaron Presley


Elvis Presley föddes den 8 januari 1935 och skulle alltså fyllt 75 år i dag. Han dog 1977 och blev bara 42 år.
-
Elvis, tillsammans med Marilyn Monroe, engelska drottningen och några till, hör till de personer vars namn och utseende är känt nästan överallt i vår värld.
-
Elvis hade en speciell röst som tilltalade mig och många andra och i unga år hade han en rörlig underkropp som speciellt tilltalade flickorna.
-
Varför skriver jag om Elvis? Jo, för att jag gillar honom och för att berätta att för 35 år sedan, den 8 januari, gjorde jag en födelsedagstårta, där det med sirlig karamellfärg stod skrivet "Elvis och Gunnel 77 år". Se där, så elegant jag fick det sagt.
-
Elvis blev inte gammal. Det blev jag!!
-
Och nu är det mysfredag igen!

torsdag 7 januari 2010

Akta dig för cigaretter!


En dag som denna, när termometern visar -28 och hjärnverksamheten inte fungerar, tar jag hjälp av J L Saxon och hans levnadsråd från 1911. Så här säger han om kvinnor och rökning.
-
"Cigarettrökning härjar kvinnans ansikte, dragen blir skarpare, underläppen sväller. Läpparna mista sin naturliga färg och senare uppträder skäggväxt på dem oavsett om de höra till man eller kvinna. 20% av de kvinnor som intagits på sjukhus för nikotinsjukdomar har skäggväxt".
-
Jag började röka när jag var 16 år och det är nog det dummaste jag gjort. Jag gick en handelsutbildning i Umeå och vi tjejer tyckte nog att det var vuxet och världsvant att röka cigarett. Det blev ganska snabbt en vana och jag rökte säkert en halv ask per dag till dess jag mötte min sunde man, som inte gillade ovanan. Från den tiden var jag bara en efter-kaffet-rökare. Jag slutade helt och hållet 1980 och det är det bland de bästa jag gjort.
-
Men visst har herr Saxon rätt. I dag kämpar jag med skäggstrån som med jämna mellanrum dyker upp på hakan. Det skulle jag enligt honom ha sluppit om jag läst hans goda råd.
-
Lev sunt och du slipper skäggstrån!

onsdag 6 januari 2010

Vita vidder

När blir slalombyxorna populära igen?
-
Ännu en kall dag i vår stad. Finns det då något bättre än att sätta sig i soffan och njuta av längdskidåkning och skidskytte.
-
Jag har alltid tyckt om att se på skidtävlingar. Tidigare, innan det fanns teve, lyssnade vi på radioreferat från tävlingar. Pappa var så engagerad att han satt och förde protokoll över åkarnas tider och då gällde att hålla tyst så han kunde höra siffrorna.
-
Martin Lundström vann OS-guld på 18 kilometer 1948 och mamma var brylling eller syssling till honom, så han var en alldeles speciell favorit.
-
1959 gick SM på skidor i Skellefteå. Nisse,mina småbröder och jag lånade pappa Svens bil och åkte ner till Schtaan och såg Assar Rönnlund vinna tremilen.
-
I dag har skidskyttet blivit en ny favoritsport, tack vare svenska framgångar och inom en kvart är det dags för damstafett, så därför slutar jag nu.
-
Lev väl!

tisdag 5 januari 2010

Frågor utan svar


Jag försöker rensa upp i bokhyllan och hittar en bok som heter "Frågor utan svar". Enligt författaren till boken ska den åstadkomma ovanliga och givande diskussioner vid middagsbordet om frågor, som det inte finns givna svar på.
-
Här följer ett antal frågor som ställs i boken:
-
1. Om du vaknade upp i morgon och hade förvärvat en ny begåvning eller egenskap, vilken skulle det vara?
-
2. Skulle du vilja ha tjugo år av outsäglig lycka och förverkligande om det medförde att du dog i slutet av tidsperioden?
-
3. Om du fick 500.000 kronor, skulle du då vara beredd att gå i tre månader utan att tvätta dig, borsta tänderna eller använda deodorant? Anta att du inte får förklara ditt handlande för någon.
-
4. Om du i morgon kunde vakna upp och vara någon annan, skulle du vilja det? Och vem skulle du vara?
-
5. Din vän sjunger och vill gärna bli stjärna. Han/hon vill att du ska uppriktigt bedöma hans/hennes chanser. Du tycker att han/hon sjunger halvdant. Vad säger du?
-
6. När du argumenterar med en nära vän i telefon blir han/hon plötsligt arg och lägger på luren. Anta att han/hon har fel och ändå inte tar kontakt med dig. Hur länge väntar du själv med att ta kontakt?
-
Det var några av de 217 frågorna, som man ska ta ställning till.
-
På fråga 2 svarar jag reservationslöst, ja, tack! På fråga 4 tror jag att jag för en dag gärna skulle vilja vara min man. Tänk att få leva med en så fantastisk kvinna. Ha-Ha! På fråga 7 skulle jag ringa nästan omedelbart. Jag klarar inte av att vara ovän med någon. De övriga frågorna tål att tänka på.
-
Ha det gott i värmen inomhus!

måndag 4 januari 2010

Film till varje pris


När min kompis och jag var i 13-14 årsåldern, brukade vi gå efter byavägen och vänta på att någonting spännande skulle hända. Att den unge vackre romantiske hjälten skulle dyka upp var väl föga troligt, men nog kunde det väl finnas något mer kittlande än byns enda mopedraggare på sin Puch, eller vad fordonet nu hette.
-
Nöjeslivet i byn var ganska magert, men vartannat år var det val och till grannbyn kom valtalare och de hade alltid med sig en film. Spännande, tyckte jag som tidigare bara sett "Barnen från Frostmofjället". Allt annat var barnförbjudet.
-
Pappa var mycket politiskt intresserad och i hans sällskap genomled jag ett långt valtal, bara för att till slut få se en film. Antingen var den gjord av Socialdemokraterna och visade den röda stugan vid den vackra sjön och den lyckliga familjen, som bodde i det goda folkhemmet, eller också var det Folkpartiet som visade samma lyckliga familj men i borgerlig tappning. Jag struntade i vilket, jag ville se film.
-
Så småningom fyllde jag 16 år och fick åka till det stora samhället och se barnförbjudna filmer och då var det slut med intresset för valfilmer.
-
I dag när utbudet av film är enormt, ser jag sällan någon film och minns knappt när jag senast var på bio. När allt är möjligt, är det inte lika spännande. Eller beror det kanske på att jag blivit gammal, trött och blasé?
-
Trevlig Trettondedagsafton

söndag 3 januari 2010

Stilblommor


I dag är det söndag och vilodag och därför citerar jag rakt av från en artikel som heter "Stilblommor".
-
Läkaren: Mot denna sjukdom känner vetenskapen endast två botemedel, och inget av dem hjälper.
-
Förr dog folk i mycket hög ålder, för läkekonsten hade då inte kommit så långt som nu.
-
Ja, här har vi nu ett ställe, där kartan och terrängen inte stämmer överens. Då kanske löjtnanten vill undersöka vilket som är det rätta.
-
Första tecknet på solsting är att man ser en massa färgfläckar framför ögonen. Vakta därför noga på era kamrater, och så fort ni upptäcker sådana där fläckar framför någons ögon så skicka honom genast till sjukhuset.
-
Till all lycka för den avlidne hade han dagen förut placerat alla sina besparingar på banken, så praktiskt taget förlorade han inte mer än livet.
-
Korsfästningen var hos romarna ett mycket omtyckt dödsstraff.
-
Alla borde ha råd att plastkirurgera sig
-
Rökning dödar. Om du är död förlorar du en viktig del av livet.
-
Slut för i dag och välkommen till en alldeles vanlig måndag.

lördag 2 januari 2010

Det går sönder


I går kväll skummande jag igenom delar av min färdigskrivna tio-årsdagbok.
-
De har skett förändringar inom familj och släkt under det gångna decenniet. En omtyckt svåger avled efter lång tids sjukdom. Min man fick cancer men är fullt frisk efter behandling. Släkten har också utökats med flera personer.
-
Det som nog varit mest utmärkande för dessa tio år är det ständiga köpen av nya produkter, som ersättare för de gamla som pajat.
-
Teveapparater, mobiler, trådlösa telefoner, filmkameror, digitalkameror, videoapparater, digitalboxar, skrivare, mp-3 spelare osv hör till de ting som vid olämpliga tillfällen slutar att fungera.
-
I dag, den andra dagen på det nya decenniet, är det dags igen. Vår skrivare sedan 2004 har nästan gett upp. När man ska skriva ut en text, kommer först ett papper med svarta streck och flurr. Sedan när man bankar lite lätt på apparaten, kommer under tjut och skrap ut ett blankt papper och först därefter kommer det man vill ha utskrivet.
-
Nu är den nya skrivare-scanner-kopiatorn inköpt. Vi hämtar den nästa fredag och hoppas att övriga tekniska apparater klarar närmaste året.
-
Trevlig lördag!

fredag 1 januari 2010

Tio år yngre


Denna första dag på det nya år som gör oss alla ett år äldre, läser jag om en av dessa forskningsresultat som ständigt redovisas.
-
Undersökningen gjordes på det sättet att man bad folk mellan 40 och 80 år att peka på personer i en utvald grupp, som man ansåg vara i ens egen ålder. Frapperande många jämförde sig med personer som var tio år yngre än de själva. Där var det ingen skillnad mellan män och kvinnor.
-
Jag tror på den här undersökningen. När jag jobbade på posten och tog emot foton till nya körkort, var det många som klagade på hur hemska de såg ut på bilden. Själv tyckte jag att personen ifråga såg ut precis som på fotot.
-
Tydligen går vi omkring och tror att vi ser yngre och snyggare ut än vad vi är.
Om vi sedan blir lyckligare av det, så varför inte.
-
Tack för idag.