tisdag 16 augusti 2022

En hängiven person


Jag har en nära vän som är socialdemokrat, inte av den där ljumma sorten som röstar av gammal vana, utan en hängiven sådan som knackar dörr inför olika val och som jobbar helhjärtat för sitt parti. Andra partier har fel i det mesta enligt honom. Magdalena har rätt och är perfekt i sin statsmannaroll.

Han är naturligtvis medlem i partiet och pryder ytterplagg och mobil med pins och andra partisymboler. Inför valet 2014 frågade jag honom:

"Om jag vore blind och bad dig om hjälp för att rösta på SD, hur skulle du göra då? Göra som jag önskade eller ge mig en valsedel  med ett S på? Jag har ju ingen koll på vad du lägger i min hand."





Han funderade länge och kom till slutsatsen att han absolut inte skulle lura mig, men att jag skulle få be någon annan om hjälp. Man lurar inte någon och absolut inte sin bästa vän. Samvetet skulle slå tillbaka med obehaglig kraft.

Nej, jag röstar inte på SD, inte på Miljöpartiet heller som jag skrev i ett tidigare blogginlägg. Nu är det bara sex partier kvar. Vilken parti ska få min röst? Fånig fråga förresten, jag vet redan svaret.

 

14 kommentarer:

Elisabet. sa...

Intressant spörsmål. Minns att min pappas bästa vän - för övrigt moderat - ville att dom skulle följas åt och rösta, men pappa (trogen socialdemokrat) var orolig att andra skulle tro att även han röstade på högern .., ja, dom gick nog var för sig ..,-).
Lite fånigt kan jag väl tycka nu.

Monica sa...

En vän att lita på, vackert så. Ha det så bra och vi diskuterade ingående alla på vår fest igår:-), allt ifrån Magdas far och hennes uppväxt och aktiviteter i Uppsala till tanten med ADHD-snabbtestönskningar, så okunnig så vi undrade över sakernas tillstånd i det fallet. Och Ulf, styrande en gång gällande adoptioner och han med lite psykisk ångest som har ett parti som bygger på mörker som grund, Annie som tydligen har diktatorsfasoner enligt rykten, kanske illasinnade, och paret som leder MP, så mycket tveksamheter, och gubben Johan:-), tja, och så Ebba som totalt missförstås avsiktligt, journalister vet inte nog hur mycket negativt de ska få till, nu denna gång om DNA-tester som är helt självklara. Men blandas ihop med ADHD-tantens tester av så totalt okunniga journalister. Eller tramsförtal, sånt som vi "vanliga" kan prata om och säga högt varje dag och även media säger samma saker men i hennes fall var de inblandade plötsligt för "kända" inklusive hon själv fast det hon sa var väldigt försiktigt och allmänt känt för vilken läskunnig som helst. Och allt för ett gammalt husskrälle där hon vill bo av praktiska skäl som ensam med småbarn. Fast obegripligt enligt mig men vi vet inte allt. T o m Aftonbladet ansåg att skriverierna var obegripliga om värdet på detta hus.

Vore bra att veta vem som är kusinen, DNA, som egentligen kör fast hen inte är närvarande i bilen när den andra hen brakat in i en färdtjänstbuss t ex med funktionshindrade. Eller om det är föräldrarna som kommer till sonen som nu ska bo här för alltid. Eller vem är den som egentligen ska avtjäna straff i sitt hemland men noll koll in här. Lite bättre koll är en bra grund.

I övrigt reagerar jag på språkfattigdomen när Magda säger "lägg av" på en enkel fråga. Lite instängd i sitt sätt att tala. Jaja. Vi åt väldigt gott i fem timmar i alla fall.

Gunnel sa...

Elisabet: Min pappa skulle nog ha gjort likadant. Hemma i vår by fanns bara socialdemokrater och folkpartister och alla viste vem som röstade på vad.

Gunnel sa...

Monica: Vilken trevlig fest när ni åt gott i flera timmar och hade politiska diskussioner.

Bert Bodin sa...

Jag har nog också bestämt mig för vad jag ska rösta på. Men det kan bli olika i de olika valen.

Annica sa...

Det finns faktiskt ingenting i världen som är perfekt och felfritt till 100%, allra minst ett politiskt parti. Skulle du eller jag behöva "synhjälp" för att rösta kan vi tryggt anförtro varandra den uppgiften. Ingen av oss är fanatisk. Vi skulle rösta precis efter den synsvages önskan. Fattas bara annat.

Gunnel sa...

Bert Bodin: Det är nog många som gör så. Själv har jag bara utnyttjat det vid ett enda tillfälle.

Gunnel sa...

Annica: Nej, det perfekta politiska partiet finns inte för någon skulle jag tro. Utom möjligen för politikerna själva som måste tro på sin vision av idealsamhället.
Och aldrig någonsin skulle vi lura den blinde.


Nahide sa...

Trots min stora respekt på de genuina sossarna, har jag svårt att tänka mig att rösta på Maggan och co. De är så ivriga att vända varje sten, så att de kan inte riktigt hantera det mögliga som råkar komma ut under vissa stenar.

Just nu oroar jag mig mest för Skellefteåpolisens mentala hälsa när de ska göra razzia på mitt förråd, utan direkt misstanke om brott. Jag ingår ju i det förhatliga folkgrupp som kallas "medborgare med utomnordiskt ursprung".

Det skall dock ärligt sägas att mitt förråd skiljer sig väsentligt från ditt. Om det beror på den ofantligt stora kulturella skillnader mellan oss eller på min högst personliga lättja, har jag svårt att bedöma. Politikerna vet kanske bättre.

Gunnel sa...

Nahide: Skriver ny svarskommentar. Den förra hade språkgrodor som jag rodnar över.

Utomnordiskt är på tapeten i årets valrörelse. Orättvist och otacksamt mot alla de som liksom du berikat vårt Sverige. Jag, t ex har fått välkomna tre nya släktingar från fjärran land, en svägerska och två barnbarn.

När det gäller ditt förråd så har vi för länge sedan fått tillåtelse att sova där när och om Suorvadammen brister. Vi ryms väl?

Nahide sa...

Absolut! Om ni röjer upp det ordentligt först. Det finns ju bildbevis på att ni är världsmästare på förrådsröjning. Alternativet är att blunda riktigt hård under hela vistelsen.

Monica sa...

Usch ja, hörde först om källarförråden och vi har en soffa där polisen kan vila en stund, sova kanske. Men skämt åsido, hörde Magda igen och inbrott i både hus och lägenheter utan någon misstanke är det hon o Co vill ha. Tänkte på att det finns kriminella i den yrkesgruppen, inte bara den förfärliga polischefen som avtjänat sina hemskheter hur man nu kan det, flera följare finns. Det kan också uppmuntra till falska angiverier. Får både Hitlervibbar och Pytonvibbar.
Och barn som skjuter men innan dragits in i våld och kriminalitet som riktigt unga måste ha skola, vård, tillsyn, ledning av utbildad och kompetent personal, trygghet och inte vara utan vuxens sällskap i samhället och få träna på ett lite mer normalt liv som de förmodligen aldrig haft. Inte hjälper längre straff på offentliga skjutningar, såna skjutningar ska vi inte ha och inte utförda av barn för ett barn omhändertaget på ett seriöst sätt kan inte få ett vapen i byxfickan.

Gunnel sa...

Nahide: Jag gillar att röja.

Gunnel sa...

Monica: Det som händer är så tragiskt. Vapen ska inte användas på gator och torg.