fredag 20 september 2024

Tack för alla goda råd




På min vanliga promenadslinga hittar jag den här björken med naturligt röda blad och vit stam.


Tänk så många goda råd vi fått genom åren av politiker, forskare och lekmän, råd som ska ge oss ett längre och rikare liv. T ex följande:

Socialstyrelsen, 70-talet. Ät 6-8 brödskivor/dag. Extra nyttigt om du använder fullkorn.

Livsmedelsverket: Ät högst 1 ägg per dag. För mycket äggätande kan ge dig högt kolesterol.

Naturskyddsföreningen 2024: Köp endast 5 plagg/år, undantaget strumpor och underkläder. Dessa 5 plagg bör vara av god kvalité och räcka till 270 tvättar.

Folkhälsomyndigheten 2024: Barn och unga ska inte sitta framför skärmar mer än 1-2 timmar. Basta!

Jag lyder slaviskt när det gäller råden om klädinköp. Svensson lär i medeltal köpa 25 plagg per person och år, vilket enligt mig låter både jobbigt och dyrt. Vem har tid och vem har plats för alla dessa plagg. Dessutom korkat ur miljösynpunkt.



Konstig konst på Kulturens hus, men rätt dekorativt.

Ett gott råd är att sluta lyssna på goda råd har någon sagt. Det saknas ofta vetenskapliga stöd för råden och det gäller alldeles särskilt dessa eviga råd om viktminskning, där olika bantningsgurus ofta förbjuder alldeles vanliga födoämnen.



Konst på Kulturens hus.

Ät allt men inte så mycket lär vara det bästa rådet för den som vill gå ner i vikt. Och ta en liten chokladbit till efterrätt, det gör dig glad.





 

8 kommentarer:

Elisabet. sa...

Min pappa tog aldrig om av maten, hur god den än var. Åt sig aldrig proppmätt, helt enkelt och menade att så enkelt var det .., plus att äta mindre och röra sig mera.Det kan jag säga, att hans råd har jag aldrig klarat av att följa.

Annica sa...

Den röda björken är ett mycket vackrare konstverk än konstigheterna på Kulturens Hus. Naturen kan!
Elisabets pappa och min pappa hade tydligen exakt samma matvanor. Tyvärr har inte heller jag följt fars kloka inställning till mat. Min grymma och tjatiga våg påminner mig ständigt om det. :(

Gunnel sa...

Elisabet: Jag tar heller aldrig om av maten, blir snabbt mätt och belåten.

Gunnel sa...

Annica: Har googlat och tror att det är en finsk rödbjörk eller rödbladig hängbjörk. Men jag är inte säker, alltid lite rädd för att sprida falsk information. Björken är intressantare än utställningen.

Bert Bodin sa...

Jag har köpt ett (1) plagg det här året.

Förstår inte hur folk har råd med 25 plagg på ett år. Det klagas ju ibland på hur lite pengar många har. Det handlar nog en del om prioriteringar.

Gunnel sa...

Jag har kommit upp till 4 plagg i år. Lär vara många som beställer allt för mycket från billiga varuhus.

Nahide sa...

Läste nyss om ett råd från Livsmedelsverket; max 350 gr kött/vecka, annars dör man! Förra året var gränsen 500 gr. Människor tydligen blir allt skörare.

Men även Livsmedelsverket kan bli lite generösare ibland. Minns att de påstod att det var direkt livsfarligt att äta mer än 1 ägg per vecka. Numera är det nog uppdaterat till ett om dagen. Alltid något att glädja sig åt.

Gunnel sa...

Nahide: Hörde samma sak. Varning för processad mat och rött kött. Jag tar inte varningar så allvarligt numera, jag äter som vanligt. Mycket grönt och rotfrukter förstås men också choklad och glass. Man är ju inte bara sund och präktig.