Artikel i "Norran" någon gång i början på 60-talet.
När min amerikanska svärmor kom till Sverige på besök blev hon så förälskad i Västerbotten att hon gärna ville att familjen skulle stanna för gott. Lugnet på landsbygden tilltalade henne och tanken på att hennes son aldrig skulle behöva skickas ut i något krig någonstans i världen var en viktig del i hennes önskan att bosätta sig här. Året var 1947 och många amerikanska unga män hade skickats till människoslakten i Europa och Asien under andra världskriget.
6 av 10 svenskar vill se att Sverige går med i Nato och tidigare i veckan intervjuades moderatledaren Kristersson som "lovade" att han skulle ansöka om medlemskap i Nato omedelbart om han fick makten vid nästa val. Det spelade ingen roll om sossarna krånglade eller att Finland inte önskade söka samtidigt.
Jag hör till den minoritet som är ytterst tveksam till ett medlemskap i Nato. Vet folk egentligen vad det innebär? Nej, förmodligen inte, och det vet inte jag heller. Därför googlade jag lite planlöst, men blev inte särskilt klokare. Måste vi t ex skicka våra gossar ut i strid om ett annat Natoland blir angripet?
Nja, det är inte säkert, säger en försvarsforskare. Inget land kan tvingas skicka ut sina soldater i strid. Det bestämmer landets egen regering. Men man kan inte stå helt utanför, utan måste vara delaktig i att ge stöd till ett angripet Natoland på något sätt, om det så bara är med ord.
Bara med ord? Kan man vara medlem i Nato och bara uttrycka ett "usch" eller "fy" när ett annat medlemsland blir angripet? I så fall vad är det då för vits att vara med i Nato.
Skämt åsido! Vad vi behöver är saklig information om vad ett inträde i Nato betyder för Sverige. Sen får vi som vanligt finna oss i vad våra styrande bestämmer. Även om det blir alldeles fel.
14 kommentarer:
Inspirerades av detta och snabbskrev:
Vad ska man rösta på i nästa val?
SD: Tveksam människosyn. Nyssnassar
M: Populistisk Natopanik.
L, KD: Stödpartier till M.
S: Gruvsamma samefiender.
C: Stödparti åt M eller S?
MP: Landsbygdsdödare.
V; Konsekvenstänkande? Var är Jonas?
FI: Finns Inte?
Anders: Kul att du inspirerades, men för att finna det perfekta partiet måste man nog starta ett alldeles själv. Det perfekta partiet finns inte, man får nöja sig med det minst skadliga.
Och jag tillhör dem som vill att vi går med, trots att där finns en närstående som tillhör försvarsmakten - iaf delvis -. Jag tycker att det känns skamligt att vi ska förlita oss på andras hjälp, även om jag såklart inte önskar att någon enda människa skulle skickas ut i strid. Men ibland finns ju inga alternativ. Vad skulle ukrainarna ha gjort? Lagt sig platt?
Det är så knepigt alltsammans.
Sverige har ju länge sagt sig vara neutralt men är det riktigt sant numera? Vi har ett allt intensivare samarbete med Nato för varje år och det tycker jag är bra. Med ett helt oberäkneligt land så nära vår gräns behöver vi Nato. Om vi inte går med så ger vi ju efter för Puttes hot och varningar. Han ska inte lägga sig i och/eller bestämma andra länders politik. Vad händer om vi inte går med? Vi har ingenting att sätta emot. Då blir vi försvinnande snabbt ett litet ryskt kaviarkorn i den (makt)hungriga glufsande Puttekäften.
Elisabet: Ja det är knepigt och svårt och egentligen helt omöjligt att se konsekvenserna av det ena eller andra. Krig är så omodernt och så sjukt och vansinnigt att det borde överhuvudtaget inte vara tänkbart. Önskar i alla fall att svenska folket får en tydlig information om vad ett medlemskap i Nato innebär.
Annica: Vi är rätt eniga om att vi är oeniga i det här fallet. Men jag gillar skilda åsikter, så trist om alla tyckte lika. Vi har vi ett flertal tillfällen snackat Nato i telefon och vi har alldeles rätt bägge två. Jag känner som min svärmor, jag vill inte att mina barnbarn eller barnbarnsbarn ska ut och slåss i Turkiet, Grekland eller annat Natoland.
Valet mellan att vara död eller ett ryskt kaviarkorn är inte lätt.
Vad jag minns hade 51% av 1033 tillfrågade svarat "ja" på den direkta frågan om Sverige skulle gå med i NATO. Om frågan hade varit "Vill du att svenska pojkar och flickor ska skickas till främmande land för att dö?" hade kanske svaret blivit ett annat.
Det land som förlorade proportionellt flest av sina soldater i Afghanistan var Danmark när försvarsmakten NATO (USA?) försvarade - ja vilket NATO-land då?
Anders: Visst har det stor betydelse hur en fråga ställs. Statistik är inte alltid att lita på. Därför är det så viktigt att Svensson får saklig information vad det än gäller.
Krig är så bortom allt sunt förnuft, hur kan man ens tänka sig att ha ihjäl en annan människa. Troligen alltför mycket testosteron i Kreml.
Jag är också lite tveksam angående medlemskap i NATO.
Dels provocerar det säkert på några håll. (Läs P!)
Å andra sidan skulle han behöva bli ordentligt knäppt på näsan.
Sedan är det drt där med solidaritet också. Att försvara gemensamma värden.
Hm???
Bert Bodin: Helt enig med dig. Det finns inga självklara svar på vad som är rätt eller fel.
Jag växte upp mitt i kalla kriget i en stad som hade en Natoflygbas som närmaste granne. Vi visste alla att i basen fanns massor med kärnbestyckade missiler riktade mot Sovjet, och att de hade en likadan bas på andra sidan havet. Jag kan garantera att vi (som Natomedlemmar) varken kände oss trygga eller säkra. Tvärtom! Minns att alla vuxna formligen andades ut när Kennedy och Chrusjtjov förhandlade bort flygbaserna i Samsun resp Krim efter Kubakrisen.
Vad gör vi om Nato vill placera kärnvapen på Gotland? Tänk efter både en och två gånger innan ni omfamnar idén. Militära allianser är inte enbart av godo.
Nahide: Härlig kommentar. Den kommer från hjärtat. Som uppvuxen i trygga Sverige har jag inte alls de erfarenheter du har och vi i Sverige behöver verkligen information. En del tror nog bara att Nato hjälper i kris, men blundar för att Nato kan kräva gentjänster. t ex kärnvapen på Gotland. Förförligt!
Förresten Nahide, du borde ha en egen blogg. Du har så mycket att berätta.
Vi ska kanske ha folkomröstning om NATO, som vi hade om kärnkraften?
Linje 1: Ja
Linje 2: Nej
Linje 3: Nja, men med förnuft
Anders: Ha-ha! Ungefär som kärnkraftsomröstningen.
Skicka en kommentar