Zlatan är namnet för dagen. När det uttalas "Schlaatan" sjunger namnet av styrka och manlighet.
Våra namn borde säga mer om oss än vad de gör, men namn följer trender och vi är alltför många som heter vad som var modernt det år vi föddes.
Någonstans i vår gamla historia fanns en regent som hette Erik den läspe och halte och en drottning med namnet Gumsehuvud. Bara av deras färgstarka namn kan man se dem framför sig. Den halte kungen som talade lustigt och drottningen med det fåraktiga utseendet.
Min egen farmor ville att jag skulle heta Claudia Albana Maxmiliana. Det tyckte inte mina föräldrar som gav mig ett alldeles vanligt namn.
Man ska alltid lyssna på farmor!
Hej!
8 kommentarer:
Hade jag varit pojke hade jag hetat Örjan om min farmor fått bestämma.
Jag har aldrig hört "Schlaatan". Är det någon lokal Råneå-dialekt?
Hälsningar från Schtaaan.
Yvonne: Jag vet att du faktiskt har ett ganska fräsigt andranamn.
Anders: Jag har ingen lokal Råneådialekt. Min dialekt är densamma som i schtaaan.
Men vem är det som säger "Schlaatan"? Överkalixbor?
Anders, du min alscheriske vän som brukar handla hos Klas i Sjön. Jag säger Schlaatan. Gör inte alla det? Jag säger också verschinasch, shefani och klopsedyn. Men endast ett fåtal människor förstår mig.
Återigen måste jag påminna om att bloggerskan oftast låter som Sara Lidman då hon ska försöka med västerbottniska. Kan bero på att Missenträsk bara ligger nån kilometer från norrbottensgränsen.
Min morfar hade – skämtsamt, hoppas jag! – föreslagit att min mor, hans dotter, skulle heta Syster Sylvia Cederplanta. Som tur var hade min mormor tre andra namnförslag.
Jag hör till de fåtal som förstår vad verschinasch, shefani och klopsedyn betyder. Må vi icke glömma Kossoleum, videoussen, datorren och dramassen.
Lennart: Min enda likhet med den fantastiska Sara är nog den frisyr jag har just nu.
Annica: Klart att du förstår språket. Det är ju vi som uppfunnit det. Har en känsla att vi borde vidareutveckla.
Skicka en kommentar