Programmet "Historieätarna" handlade förra veckan om 70-talet. På den tiden tog maten en stor del av vår inkomst, mycket större än vad den gör idag. Aladåber och tunga åt vi gärna, men vi brydde oss inte så mycket om grönsaker. Allt detta enligt programmet.
På 70-talet förde familjerna kassabok och jag har plockat fram min gröna bok från 1970 där det ser ut som följer:
Familjefaderns nettoinkomst 1.972 kronor, mat för en månad 500 kronor, månadshyra 600 kronor. Familjens avbetalningsskuld på bil 3.150 kronor och förmögenheten på Handelsbanken 1.700 kronor.
Jag har en känsla av att någon av sönerna vågat antyda att föräldrarnas kompetens vid grytorna inte riktigt var till full belåtenhet. Det bjöds mest på korv och potatismos. Det kan jag nu motbevisa, när jag hittat en veckomatsedel från 1978.
Måndag: Strömming
Tisdag: Palt
Onsdag: Köttbullar, spagetti
Torsdag: Blodpudding
Fredag: Korvrisotto
Lördag: Lasagne
Söndag: Kassler
Här finns ingenting att klaga på. Ingen aladåb eller tunga drabbade barnen. 70-talets mat hos familjen fyllde alla anspråk på variation och jag tror bestämt att det serverades ett och annat salladsblad också.
Hej!
10 kommentarer:
Jag är född -64 och växte upp på 70-talet, och serverades varken aladåb eller tunga en endaste gång.Visst var det en hel del korv både på längden och tvären, men det var helt ok.Visst var det grönsaker också, morötter,gurka och tomat :)Jag missade tv-programmet, måste nog försöka hitta det på svt play!
Den där veckomatsedeln från 1978 är lika gångbar idag. Åtminstone i mitt hushåll. God och bra mat.
Aladåber och tungor har aldrig funnits på mitt matbord, inte ens på 1970-talet.
------
– Idag har vi finfin tunga till extrapris! sa killen i charken.
– Nej, fy, jag skulle aldrig kunna tänka mig att äta tunga, fnös den snobbiga damen. Usch, när man tänker på var den kommer ifrån!
– Men damen äter ägg? undrade chark-killen.
Helena: Min äldste son är född samma år som du och den andra två år senare och jag var så kallad "hemmafru" de första tre åren på 70-talet.
När det gäller grönsaker satte man oftast fram ett fat med tomater och gurka. Majs var också väldigt populärt, men det fanns inte samma utbud av grönt under alla årstider som det gör idag.
Annica: Tunga har jag ätit en enda gång och det var på lasarettet i Luleå 1974. Det kommer aldrig att ske igen. Aladåb eller sylta hade vi på julbordet i mitt barndomshem
men vi har aldrig haft det hemma hos oss.
Nu är det nya tider och nya matvanor fast det mesta del av det gamla finns nog kvar på våra matbord.
Törs jag erkänna att vi brukar laga till en oxtunga varje december? Kokad tillsammans med lägg får man ett utsökt spad till blaitan. Tunnskivad blir tunga ett riktigt gott pålägg. Rentunga är kanske ännu bättre, men svårt att komma över.
Aladåb och sylta äter vi alltid till jul.
Har även ätit grillade baggtestiklar i Turkiet. Gott men kändes okollegialt på något vis.
F ö: Är det alldeles säkert att det inte finns tunga i korv?
Anders: Det är absolut tillåtet att äta allt det man behagar tycka om även om det är rätt läskigt.
Men dina okolleigala känslor när du åt baggtestiklar får mig att fnittra högt och bli på väldans gott humör.
Jag såg programmet och kände igen mig så otroligt mycket.Kläderna,papiljotterna,en del av maten,men inte aladåber.Tyvärr kände jag igen detta ständiga rökande också!
Tunga har Lennart kokat varje jul,flera stycken.Han älskade den.Nog kunde jag äta,men nog finns det godare,enligt mig.
"Läskigt"? Tunga är inte läskigt, det är gott.
Läskiga saker som jag ätit:
Helgrillad lammskalle där ögonen satt kvar och stirrade anklagande. Kunde bara äta kindköttet. Kunde inte plocka ur ögonen och slurpa på dem som omgivningen gjorde.
Komagesoppa. Fyrkantiga vita bitar av kotarm som simmade omkring i någon geggig sörja. Hur gott som helst enligt min fru som frossade i anrättningen. Hon klagar också över att hon aldrig serverats kokt lammhjärna sedan hon lämnade Turkiet, en rätt som jag tack och lov klarade mig ifrån.
På en lokal restaurang i Peking serverades bl.a. aphjärna. På bilden i menyn såg det faktiskt riktigt aptitligt ut, men proav, nej tack.
Yvonne: Ja det röktes enormt i programmet. Ändå började man på 70-talet begripa att rökning var olämpligt så pass att kag skrämdes och slutade röka 1981.
Anders: Vilka spännande matupplevelser. Ingen kunde väl tro att en kräsen man som du skulle äta komage. Det måste bero på kärleken.
Peter: Där missade du en upplevelse. Själv har jag ätit sniglar i USA och mannagrynsvälling på skolbespisningen och det är mina äckligaste matupplevelser.
Skicka en kommentar