Reklamkepsen. Alltid lika populär bland äldre män.
Det är inte bara det att vintern är lång och kall och att man riskerar att bryta armar och ben i ishalkan. Man måste också bära mössa för att inte frysa öronen av sig.
Själv har jag provat vartenda exemplar som finns på ett närliggande varuhus, men mitt huvud är för stort och för brett för att passa till dagens huvudbonader.
Pappa Sven bar ingen missklädsam mössa. Han fegade inte för kylan, utan tog sin hatt, sin kostym och slips och åkte ut på sparken för att dela ut ransoneringskort till byborna. Det här var på 40-talet.
Så här skulle herrarnas och damernas mössor se ut på 50-talet. Bilden är från Wiskadahls katalog 1952.
Snyggt? Nja, men herrarnas fårskinnsskapelser såg rätt varma ut.
Så kom 60-talet och de hemvirkade hattarnas tid. Jag var elegant i en mossgrön egenhändigt tillverkad hög skapelse som jag var ganska stolt över då. När jag idag ser ett fotografi av mig själv och hatten så liknar den mest Petsons huvudbonad. Petson, han med katten Findus.
Nu ser jag fram emot en mild vinter, där jag liksom pappa Sven slipper ta på mig en missklädsam mössa.
Ha det!
10 kommentarer:
En av kalla vinterns många nackdelar: Bära huvudbonad.
Jag har en gammal, svart-vit sak, med "skärm". Den virkade min svägerska åt mig någon gång under förra årtusendet. Det är den enda mössa jag trivts i och sätter på mig. Men, ändå... det ska vara rejält kallt innan den åker på.
Annica: Det är mycket i min garderob som är från förra årtusendet.
Min gamla svarta lurviga huvudbonad är också av hög ålder. Därför försökte jag förnya mig men får nog liksom tidigare år lita till huvan på varma jackan.
Jag har tre mössor. En stickad som jag köpte i lanthandeln i Hörnsjö uanför Umeå 1975 ca. Vidare en keps som jag fått från Trafikmagasinet och stolt burit i 20 år. Den är inte så älskad av min fru.
Min senaste mössa, OS-mössan, fick jag från Nordea som tack för att jag deltog i deras kundtidning med ovärderliga råd om börsutvecklingen OS-året 2010. Den har min fru knyckt.
Här i inlandet har alla reklamkeps nästan hela vintern, inte bara äldre män som i staden. Märk stavningen, det gäller Luleå. Här har vi bara staan.
Förutom reklamkeps har jag en stenmarksmössa när det är kallare än -20. Värsta mössan var uniformsmössan på 60-talet. Den hade persian på utsidan och var större än huvudet.
Anders: Du har ju varit omslagspojke i bloggen i din OS-mössa. En väldigt populär bild har jag förstått.
Lennart: Är det omodernt med persianmössa? Det hade karlar förr i tiden. Jag kommer inte ihåg vad de kallades. Fårsmäck eller?
Fårarsel eller krimmermössa minns jag att viss typ av mössor kallades, men hur de såg ut är jag inte så säker på.
Hur märkte du att OS-mössabilden blev populär?
Anders: Fårarsel och krimmermössa är kanske samma sak och de ser nog ut som på 50-talsbilden. Undrar vad ordet krimmer betyder?
I kommentarer om blogginlägget med din bild kunde man märka ett starkt intresse. Om det var för mössan eller mannen vet jag inte.
Min pappa brukade bära en svart persianmössa, s.k. fårarsel. (Mycket lik mössan längst ner till vänster på bilden ur Wiskadahls katalog.) Epitetet kanske syftade på fördjupningen i mitten.
nopreAnnica: ¨Läser på Wikipedia att krimmermössa kommer från Krim och är en sorts fuskpersian. Fårarsel kanske är en äkta vara.
nopreAnnica: Var kom det ifrån? Fattar som vanligt ingenting.
Skicka en kommentar