tisdag 4 oktober 2011

Nästan allvarligt


Seriös forskning är erhört viktig. Den medicinska forskningen räddar liv och kan utrota sjukdomar och i enstaka fall även ge forskaren ett Nobelpris.

Men sen finns det en annan typ av forskning. Där man kommer fram till att brunögda människor lättare får ont i halsen i september än blåögda, eller att vita getter bräker oftare än brokiga, eller att med fyra koppar kaffe och ett glas vin per dag lever man längre, än om man dricker te och är nykterist.



Jag läser i Dagens Nyheter att varje år utdelas pris till den mest skrattretande forskningen och i år går Fysiologipriset till en studie, som visar att gäspningar inte smittar bland sköldpaddor. Medicinpriset går till forskare som visat att människor ibland fattar sämre beslut, ibland bättre beslut om de är extremt kissnödiga. Hur går den forskningen till frågar man sig? Kanske så här:
"Behöver du kissa?"
"Ja, extremt mycket!"
"Bra! Vad har du fattat för beslut?"
"Att jag ska gå och kissa."
"Det var ett bra beslut. Jag antecknar!"

Januaribarn

Enligt text-TV visar statistik att folk födda i januari är smartare än folk födda under senare delen av året. Det är statistik som förtjänar tilltro, tycker denna januarifödda bloggerska.

Godmorgon!

14 kommentarer:

Anders sa...

På den tiden jag åtnjöt långa kafferaster i bussbranchen fick jag ta del av en 42-sidig utredning om vägskyltar. Där hade man lyckats komma fram till att ju tjockare plåt man hade i skyltarna, och ju fler stag som stödde upp dem, desto bättre höll de mot olika påfrestningar.

Helena Högberg sa...

Man blir nästan förbaskad när man tänker på att man kanske är med och bekostar dessa forskningar! (jag är född i December)

Gunnel sa...

Anders: Tänk vad många som fick jobb med utredningarna i Postens Diligenstrafik. Vi behöver kanske mer självklara utredningar ur arbetsmarknadssynpunkt.

Helena: Du kan vara säker på att det så småningom kommer en statistik som visar att decemberbarn är de mest lyckade. Bara vänta!

Annica sa...

Denna underbara värld. Av forskning kan vi få statistik. Och dra häpnadsväckande slutsatser. Resultatet blir ytterligare forskning och statistik. Som sedan måste testas mot ny forskning. Perpetuum mobile.

Och nu känner jag mig helt knäckt - jag är ju född i fel halva av året!

Anders sa...

Gunnel: Det var inte Postens Diligenstrafik som hade gjort utredningen om skyltarna, det var Vägverket. Vi lät aldrig sådant onödigt inkräkta på kafferasternas längd och kvalitet.

Gunnel sa...

Annica: Jag är säker på att det finns statistik på att barn födda under sommarmånaderna är gladare och aktivare än vinterbarnen.

Anders: Det borde jag ha tänkt på. Det är kanske sämre med fikaraster på Vägverket.

Lasse sa...

Enligt en utredning gjord av mig själv kan jag med största sannorlikhet konstatera att septemberbarn blir av yppersta kvalitet.

Modern sa...

Lasse: Den goda kvaliteten på kan du tacka dina kreatörer för.

Anonym sa...

Såg ett intressant inslag om forskning där man hävdade att media ofta är snabba att publicera diverse utdrag ur forskning, t.ex. att man blir smartare av kaffe. Forskarna hävdade i inslaget att bara för att de upptäcker ett samband kan det inte kallas forskning. Forskning inträder först när de försöker ta rreda på vad det är som gör att man får det resultat som man får.

Yvonne sa...

Jag håller med Lasse.....Nej vi är nog...nog så bra allihopa!

Helena Högberg sa...

Tack för kommentaren på min blogg! Det vore roligt att se dina 50-talsdockor!

Gunnel sa...

Anonym: Jag tror nog också att det är precis som du skriver. Media tar upp delar av forskning och presenterar det som färdig sanning.

Yvonne: Grattis i efterskott!September är ju årets vackraste månad.

Helena: Jag ska damma av dem, fotografera och sätta dockorna på bloggen någon dag framöver.

Anders sa...

Kom just att tänka på ett citat som kanske passar in: "Forskare slår fast: Det är vi som är problemet". (Fredrik Lindström)

Gunnel sa...

Också ett citat:

Man kommer med en slutsats, när man inte orkar tänka längre.
/Arthur Bloch/