onsdag 13 januari 2010

Tänk ändå!


Jag minns min farmor som föddes 1864. Hon i sin tur hade en farmor som föddes 1795 och som dog när min farmor var 14 år. Alltså har jag suttit i knä på någon som i sin tur känt en person som levde för 215 år sedan. Tanken är fascinerande.
-
1795 hade Gustav III varit död i två år och Gustav IV Adolf var kung och Bernadotterna var inte ens påtänkta för Sveriges tron. Vi hade en befolkning på ungefär 2.300.000 personer, de flesta fattiga. Det var kaffeförbud i riket. Polisen kom och haffade den som drack i smyg. Förmodligen var vi som vanligt i krig med någon och snart skulle vi förlora Finland.
-
Och tänk, att jag som suttit i min farmors knä, som i sin tur suttit i sin farmors knä, jag har ju nästan varit med i 215 år.
-
Sluttänkt för idag. Tack för mig!

5 kommentarer:

Annica sa...

Vilket djup-tänk! Tidsperspektivet är svindlande. Jag är imponerad! Som vanligt! ---
Själv lämnade jag över (p g a fantasi- och sömnbrist) dagens bloggskrivande till en vikarie. Men jag borde ha förstått att min "stand-in" skulle utnyttja situationen och bara flamsa till det. Annat var det med din gästbloggare.

Anders sa...

Farmors farmor hette Eva Johansdotter. Hon måste väl ha varit stolt över sina barn? Vad jag förstår så lyckades de väldigt bra utifrån de arma förutsättningarna. Äldste sonen blev präst, folkskollärare, bibelöversättare (till lapska), riksdagsledamot m m. Yngste sonen blev ordförande i kommunalnämnden och fattigvårdsstyrelsen, saockenkassör m m. Även de andra 4 barnen gick det bra för, så vitt jag vet.

Gunnel sa...

Dessutom fick farmorsfarmor ett barnbarn som hette Frans Oskar Mörtsell som blev riksdagsman för högern. Det är ganska fantastiskt när man tänker på den fattiga miljö de kom ifrån.
Johannes Mörtsell, men även Frans Oskar kan man hitta på Wikipedia.

Anders sa...

Förutom de två du nämner ovan, Gunnel, kommer en till riksdagsledamot från Mörttjärn. Hagar Normark satt i riksdagen nästan hela Palmes period. Rätt otroligt att denna lilla fattiga by producerat sådana förmågor. Alla tre är väl släkt med varann (och med oss), men det är inget som jag kan redogöra för just nu.
F O hade ett klingande valspråk: "Frukta Gud och odla myren". (eller jorden kanske det var)

Peter sa...

Tänk framåt så hisnar det änne mer. När ditt yngsta barnbarn blir farmor/mormor ca: 2070 så kommer hennes barnvbarn att på 2100 talet berätta om att hon suttit i knät på någon som suttit i knäet på någon som föddes för mer än 300 år sedan och som dessutom suttit i knäet på någon som föddes islutet på 1700-talet.