söndag 24 januari 2010

Mexikanska rötter


Min egen familj kommer från Västerbottens inland sedan generationer tillbaka. Min man har på morssidan en helt annan och betydligt mera spännande bakgrund. Allt som kommer långt bort från vår egen värld känns mera exotiskt och främmande.
-
Jag har tidigare skrivit om min mans mormor Berta som utvandrade från Tyskland till USA och gifte sig med Henry. Nu är det hans tur att bli omnämnd.
-
Nisses morfar, Henry Montes är frukten av en förbindelse mellan den mexikansk-spanske godsägarens dotter och drängen som arbetade på haciendan. Denna mesallians ledde till att dottern försköts och ströks ur kyrkböckerna och Henrys föräldrar åkte till Texas, där deras son föddes.
-
Det är tråkigt att vi vet så lite om Henrys uppväxt. Han flyttade så småningom till Detroit, där han gifte sig med tyska Berta.
-
Nisses morföräldrar kom till Sverige 1966 för att träffa dottern och barnbarnen. Henry var då 78 år, en snäll och timid man, som inte sa så mycket men som fotograferade precis allt han såg. Han blev liksom sin hustru 92 år gammal och dog 1981. Henrys och Bertas barn har ärvt deras friska och långlivade gener. Svärmor är 97 år, hennes lillasyster 95 och lillebror blir 90 i år.
-
Det var allt för denna gång.

1 kommentar:

Annica sa...

Den oväntade alliansen mellan Västerbottens inland och Tyskland/Mexiko blev ett mycket lyckat, stabilt och långlivat äventyr som snart pågått i 50 år. Fantastiskt!
Vilken spännande släkthistoria ni har! På båda håll!