tisdag 12 januari 2010

GALT I sakriSTIAN

Endast för ärrade galtar.
-
För 50 år sedan beslutades att även kvinnor skulle få bli präster. Men läser man gårdagens NSD så har ingenting hänt och ingenting förändrats, åtminstone inte i Övertorneå. Så här säger deras avgående komminister: "Motståndet är starkt i Övertorneå. Det behövs en ärrad galt. Församlingen är inte redo för en kvinna".
-
En medlem i kyrkorådet uttrycker sig på följande sätt: "Det finns delade meningar, församlingen har problem med en kvinna. Det är vår övertygelse att en kvinna inte ska vara komminister i församlingen. Jag och många andra är beredda att lämna församlingen om det blir en kvinna".
-
Detta eviga tjafs om kvinnliga präster är obegripligt. De står i bibeln att kvinnor ska tiga i församlingen, säger de bokstavstroende. Men bibeln är skriven av män i förgången tid, felöversatt, och synnerligen svårtolkad. Man kan få ut precis vad man vill av texten.
-
Enligt säkra källor, lika säkra som andra 2000 år gamla källor, hände följande. Moster Magda från Judeén satt i kyrkan och lyssnade på en otroligt seg predikan. Hon började bua åt prästen och han i sin tur skrek från predikstolen: "Kvinna, tig i församlingen". Detta skrevs sedan ner av en helig man och tolkades som att kvinnor överhuvudtaget inte ska få tala i kyrkan.
-
Jag tror att Övertorneå skulle må bra av att slippa ärrade galtar och i stället prova himmelska honor. Vem vet, det kan bli succe.
-
Avslutar med följande vers av Elve Nygren.
-
Ja, jag är en man
det ser man på kroppen,
rätt mycket jag kan,
i kraft utav snoppen.
-
Och även som präst,
jag tack vare snoppen,
predikar ju bäst,
om synden i kroppen.
-
Men kvinnornas gnat........
jag aldrig hört maken,
jag är potentat,
min makt, det är staken.
-
Ha en god kväll!

3 kommentarer:

Anders sa...

Om jag inte är felunderrättad utexamineras det fler kvinnliga än manliga präster n f t. Problemet kanske löser sig självt med tiden.
Men oj vad tokiga präster man upplevt i sina dagar!
Bl a står det i gamla testamentet att man ska ha ihjäl de som arbetar på söndagar. Varför finns det inga präster som lever upp till det?

Peter sa...

Präster finns av alla slag och en del är bra andra verkar fortfarande tro att de lever på jesu tid. Å andra sidan kan det vara svårt att inneha ett ämbete där manualen är är skriven för nästan två tusen år sedan och inte har uppdaterats sen dess.

Annica sa...

Fyndig rubrik! Och i det här sammanhanget kan man leka med ordet "galt" och låta det stå för mansgris, galet (tokigt) och galt (tupp-tjutet). Allt passar!