torsdag 7 januari 2010

Akta dig för cigaretter!


En dag som denna, när termometern visar -28 och hjärnverksamheten inte fungerar, tar jag hjälp av J L Saxon och hans levnadsråd från 1911. Så här säger han om kvinnor och rökning.
-
"Cigarettrökning härjar kvinnans ansikte, dragen blir skarpare, underläppen sväller. Läpparna mista sin naturliga färg och senare uppträder skäggväxt på dem oavsett om de höra till man eller kvinna. 20% av de kvinnor som intagits på sjukhus för nikotinsjukdomar har skäggväxt".
-
Jag började röka när jag var 16 år och det är nog det dummaste jag gjort. Jag gick en handelsutbildning i Umeå och vi tjejer tyckte nog att det var vuxet och världsvant att röka cigarett. Det blev ganska snabbt en vana och jag rökte säkert en halv ask per dag till dess jag mötte min sunde man, som inte gillade ovanan. Från den tiden var jag bara en efter-kaffet-rökare. Jag slutade helt och hållet 1980 och det är det bland de bästa jag gjort.
-
Men visst har herr Saxon rätt. I dag kämpar jag med skäggstrån som med jämna mellanrum dyker upp på hakan. Det skulle jag enligt honom ha sluppit om jag läst hans goda råd.
-
Lev sunt och du slipper skäggstrån!

8 kommentarer:

Annica sa...

Trots ett helt rökfritt liv har jag ändå ett och annat hårstrå på hakan. Förklaring?

Lennart sa...

På oss män försvinner håret från skulten och börjar uppträda på näsan och öronen. Kan det vara för att jag både rökt och snusat. Är dock sedan 2 år helt nikotinfri. Slutade med snus då jag byggde kök i Luleå. <det var så besvärligt att hitta en kiosk med rätt sorts snus. Det finns alltså 1 fördel med Luleå.
En plass där ingen kunde tro att noen kunne bo !

Annica sa...

Lennart, det är minsann inte bara på er män som håret förflyttar sig från skulten till andra delar av huvudet; haka, näsa, öron.
-
Angående Luleå: Min vän S. säger likadant - "där ingen kunde tro att noen kunne bo".
-
Gunnel, kan "mobbingen" bero på avundsjuka?

Gunnel sa...

Annica: Jag har ingen förklaring. Du måste vara undantaget.
Lennart: Jag tyckte nog att du såg ganska glad och hev ut när du jobbade med Fredriks kök och fick bo i Luleå en period. Själv ska jag inom kort skriva en hyllning till den stad där jag har lyckan att få bo.

Anders sa...

Jag har också bott i Luleå i en del perioder. Jag kan kanske trösta Luleåborna lite genom att säga att Kalix faktiskt är ännu värre!

Gunnel sa...

Vi som bor i Luleå behöver ingen tröst. Vi får trösta andra mindre lyckligt lottade.

Peter sa...

Det har alltid funnits en viss avundsjuka från glesbygdsborna mot Luleå. För länge sedan i tidernas begynnelse när Luleå spelade i en lägre serie än elitserien blev de av kirunaborna kallade lulenegrer och av piteborna lappdjävlar.

ser fram mot hyllningstexten till min gamla hemstad.

Anders sa...

Det här är andra gången som Peter. i Gunnels blogg, påstår att andra är avundsjuka. Tyder på en viss osäkerhet. Vi andra småler naturligtvis lite överlägset åt såna ohemula argument.