onsdag 20 januari 2010

Äras den som äras bör


Jag är född i landskapet Lappland, Västerbottens län, med bara tre kilometer till Norrbottensgränsen. Sedan 47 år tillbaka är jag Norrbottning. Jag är stolt över de personer som kommer från mina platser på jorden och lyckats så bra i sina liv att de blivit kända för bra saker. Jag är stolt över Sara Lidman och Torgny Lindgren som kommer från de Västerbottniska myrmarkerna. Jag är till och med lite mallig över den välkända osten. Jag menar naturligtvis den som kommer från det Västerbottniska mejeriet.
-
Jag är glad, när det går bra för Luleås hockeylag, Luleå basket och för Plannja. Kan även sträcka mig till Haparanda och önska dem framgång i bandyn.
-
Piteå hyllar sina hjältar. På gågatan finns plattor med namn på deras berömdheter som t ex Solander, Tomas Holmström, Anna-Lotta Larsson och flera andra.
-
Jag skulle önska att även Luleå hyllade sina namnkunniga. Sven-Åke Lundbäck, Martin Ljung, Peter Mattei, Maud Adams, Lena Granhagen, Ingvar Wixell m fl är alla värda uppmärksamhet. Man kunde till exempel ge dem en alldeles egen platta med namn på i Kulturens Hus eller kanske rentav låta någon namnge en gata.
-
Jag tycker att de som gör sin ort känd är väl värda den hyllningen. Det här är något att lägga i förslagslådan hos kommunalrådet. Jag tror han nappar på ideén och förresten är jag stolt över honom också.
-
Så blev det idag.

7 kommentarer:

Lennart sa...

Kära bloggare, att du är stolt över Sara Lidman det förstår jag eftersom dina försök på den västerbottniska dialekten brukar likna Saras eleganta språk.
Efter 41 år på rymmen, även i Norrbotten har jag återvänt till våra förfäders mylla i Västerbottens inland. Jag får vara stolt över Skellefteå AIK, Sunnanå damfotboll och Malå IF. Jag är även stolt över min syster som är duktig på att skriva, däremot gillar jag inte Malås kommunalrås som är moderat.

Anders sa...

För min del har jag varit landsflyktig sedan mitten av 60-talet. Bor numera i ishockeyns Mecka, Skellefteå.

Beundrar särskilt Daniel Sollander, Burträskostens uppfinnerska Ulrika Eleonora Lindström och Sara Lidman för den inverkan hon haft på Gunnels författarskap.

Sunnanå damfotboll och Malå IF är inte heller så dumt.

Gunnel sa...

Jag håller också på Malå IF. Vet inte om de spelar hockey eller fotboll, men visst håller jag på dem. Gillar också damfotbollen i Norr- och Västerbotten. Meckahockeylaget var mitt favoritlag på 60-talet.

Peter sa...

Nu kanske inte epitetet hockeymecka riktigt passar in på en förening som blott gästspelar i högsta serien. Tycker nog Twin Peaks lät bättre. Håller förutom på norrlands bästa hockeylag även på Vendelsö IK flickor 03, som någon gång 2010 kanske kan vinna en match.

Anders sa...

Vendelsö IK flickor 03 - Konsumgänget - låter kanske lite svårtippat?

Annica sa...

Håller helt med om att våra berömdheter ska äras på något sätt. Det vore väl trevligt med "Matteitorget". Eller "Wixellvägen". Förresten kunde stora salen i Kulturens Hus döpas till "Matteisalen", han invigde ju den. Sedan finns det plats för "Granhagen" och "Mauds gränd". Ljunggatan finns redan.;o)
(När det gäller sportsnacket så är jag helt vilse i pannkakan.)

Lennart sa...

Annica, du behöver bara hålla med Peter när det gäller sport, han är både vilsen i pannkakan och glömt historieboken !!!