måndag 11 januari 2010

Ingen matmamma


"Bilden ovan illustrerar Järvstigen vid ett tillfälle när Gunnel flamberat sin mans morgongröt och därvid möjligen använt en aning för mycket konjak".
-
Jag har lovat att alltid ange källhänvisningar till vad jag skriver och det som står härovan är författat av min bror Anders och ingår i den klippbok, som han gjorde till mig på min 50-årsdag. Så här fortsätter han:
-
"Gunnel är en fantastisk matlagerska. Hennes välkryddade rätter är väl kända av alla som känner till dem. Det torde inte vara någon hemlighet att alla som smakat på hennes rätter har överlevt. En del har t o m varit i så fin form att de kunnat uppge vad de tror att de har ätit när akutläkaren frågat".
-
Se här vad man får stå ut med när man har oförskämda och roliga bröder. Ändå ligger det en del sanning i vad han skriver. Matlagning har aldrig varit min starka sida. Jag minns en gång när min mamma var bortrest och jag, som då var i tonåren, skulle koka palt till pappa och hans jobbarkompis. Palten gick sönder, det blev välling av alltihop och pappa och hans medhjälpare fick äta fil och flingor.
-
Till mitt försvar måste då sägas att jag har två söner som vuxit upp till sunda och friska män, trots brist på kulinariska upplevelser. Man blir stor och stark även av varmkorv och fiskpinnar, så de så.
-
Avslutar med vad "Lilla Fruntimret" säger om sin oduglige man:
"Han kan inte ens koka tevatten. Jag får koka det på kvällen, så värmer han det på morgonen".
-
Lycka till med middagen!

5 kommentarer:

Annica sa...

För min del blev det inte palt-välling - det blev kroppkaks-välling när jag som nybliven sambo skulle bjuda fästmannen på en av mina älsklingsrätter, kroppkakor. Det är fasligt många år sedan och, tack och lov, numera har rätten rätt konsistens. ---
Någon Tina Nordström blir jag aldrig, men vad jag vet har jag, hittills, inte orsakat några matförgiftningar eller dödsfall. Men jag lagar ju mat än...

Lasse.. sa...

och så blir man ju intelligent av fisk också. Att man sen ser ut som en fiskpinne får man försöka leva med.

Lennart sa...

Vad är detta för Pentti Varg, tyck synd om ?
Jag har vid många tillfällen ätit mycket goda luncher och middagar på Järvstigen. Du är minst lika bra matlagerska som andra flickor alt.tjejer i din ålder.
Är det beröm du är ute efter så får du lite av mej. Skulle tro att även Anders snart berömmer dej, du har ju redan fyllt 50.

Gunnel sa...

Tack Lennart! Det var lite beröm jag var ute efter.
Lasse: Alla vill vi se ut som en fiskpinne, men de flesta av oss liknar fiskbullar.
Annica: Oj, vad mycket gott jag har ätit hos dig. Vilka pajer och vilka kakor. Mmmmmmmmmmm

Peter sa...

Är det en slump att bilden återger "brand i soptipp i täby" ? Har själv inte haft något att klaga på ur matsynpunkt. Maten har varit god och näringsrik, med undantag för fiskpinnarna och en och annan blå band soppa. Västerbottenspajer och apelsingrytor däremot mums!