måndag 8 mars 2010

Naturkunskap


Åren går och mycket förändras. När man läser Aftonbladets söndagsbilaga eller ibland sexbilaga, förstår man att ingenting längre är tabu. Det unga släktet är välinformerat och blir aldrig chockade.
-
När jag gick i sjunde klass, skulle vi elever få undervisning om människans fortplantning. Hur det gick till, stod på en och en halv sida i "Läsebok i Naturlära". Första delen handlade om blommor och bin, sedan kom det lilla stycket som handlade om man och kvinna.
-
Vi var fnissiga och generade. Först fick pojkarna gå in i klassrummet, medan flickorna väntade utanför. Sedan var det vår tur att få information från en gissningsvis rodnande fröken. Egentligen kommer jag inte ihåg så mycket av lektionen och jag tror inte att vi lärde oss någonting.
-
I mitt hem talades det aldrig om hur liv blir till. Mina föräldrar gav mig förmaningar om att inte komma hem och vara "på smällen" och det gjorde jag inte heller. Flickor skulle "hålla på sig", men trots förmaningar så blev en del tjejer med barn och deras tillvaro var inte alltid så lätt.
-
Kommer plötsligt på en sak. Vi har nog inte heller talat med våra söner om hur barn blir till. Ingen av oss kommer ihåg att vi gjort något sådant, men vi behöver nog inte vara oroliga. De vet allt, för de är uppväxta med Aftonbladets söndagsbilaga.
-
Godafton!

6 kommentarer:

Annica sa...

Vad jag kan minnas så hade vi aldrig någon sexundervisning i skolan. Men det hade vi säkert. Antagligen var den så pinsam att jag förträngt hela spektaklet.

Jag skulle önska att dagens ungar/ungdomar blev upplysta på ett sätt som var något mitt emellan vårt och deras. Pendeln har en tendens att slå över alldeles för mycket. Dit det bär så bär det.

Peter sa...

Har inget minne av att Aftonbladets söndagsbilaga skulle ha varit särskilt upplysande på vår tid. Av att bläddra i den nuförtiden verkart den mest handla om ointressanta B-kändisar. På tal om usla kvällsblaskor så köpte vi Expressen då det medföljde en sagobok utan extra kostnad. Häpnadsväckande nog hade denna blaska värderat att ett bröllop mellan B-kändisarna Bagge och Wahlgren förtjänade inte mindre än sex sidor av tidningens innehåll. Vad måned bliva i sommar när nästa kändisbröllop stundar?

Peter sa...

Jag minns inte att söndagsbilagan ska ha varit så informativ på sin tid. Numer verkar den mest vara ett hopkok på sex, kändisar av B-karaktär och något konstigt reportage. På frågan varför envisas ni med att köpa eländet svarar fadern. "Korsorden är bra"

Vi har sett ännu mer av kvällspressens förfall. Vi köpte Expressen för att få en sagobok (Bockarna Bruse) och fann att inte mindre än sex (!) sidor ägnas åt ett bröllop mellan två B-kändisar från TV4. Vad månde bliva vid sommarens kändisbröllop?

Peter sa...

Ursäkta de dubbla inläggen. Det blev något trassel med min uppkoppling när jag skulle skicka det hela.

Modern sa...

Du är så ursäktad. Alla vet vi hur en dator kan bära sig åt.

Anta Snaque sa...

Datorer har en förarglig vana att då och då drabbas av hicka. Plus massor av andra konstiga krassligheter.