måndag 22 mars 2010

Gott från köket


Det här är framsidan på Husmoderns Köksalmanack från 1938. Trots sin ålder har den inga skavanker, precis som allt annat som kommer från 1938. Hmm! De allra flesta recepten innehåller svensk husmanskost. Många av maträtterna skulle knappast göra succé idag. Vad sägs om "Havresoppa med gräddskum", "Stänkvälling", "Makaronvälling" eller "Flottbröd."
-
Den sist nämnda maträtten tillagas som följer:
-
Hårt spisbröd läggs i kastrull. Kallt fett fläskspad hälles över och brödet får sakta koka tills det blir mjukt. Ätes med mesostsås.
-
Vattnas det i munnen? Den rätten liknar vår "Blöta", som vi åt som barn och som mannen och jag fortfarande äter någon enstaka gång och som vi tycker smakar bra. Det hårda brödet är utbytt mot tunnbröd, som kokas i buljong eller skinkspad, och i stället för mesostsås äter vi kalvsylta.
-
Av att skriva detta har jag blivit hungrig. Dags för mellanmål på kaffe och kaka och sen en promenad i den blåsiga staden.
-
Salut!

4 kommentarer:

Yvonne sa...

Makaronivälling åt vi som barn.Mor hade liiite socker i den.Jag längtar faktiskt efter den.Måste nog göra den nån dag.Tack för tipset!!

Gunnel sa...

Makaronivälling åt även vi som barn. Men jag var ett riktigt "tepper" och vägrade äta det. Däremot var makaroner och korv en favoriträtt.

Gunnel sa...

Makaronivälling åts av resten av familjen medan jag vägrade. Det var så jag menade. Glöm min förra kommentar.

Annica sa...

Yvonne har helt rätt - makaronivälling är faktiskt något att längta efter! Länge sedan jag åt just den, men jag äter annars välling någon gång då och då. Havregryns-, havremust- och någon gång mannnagrynsvälling. Gott, "och så lägger det sig som bomull i magen", som min mormor brukade säga.

Blöta på mjölk och tunnbröd och en klick smör är också gott. Kanske inte den nyttigaste av maträtter, men ibland så...