torsdag 11 mars 2010

Karriärkille


Pojkarnas äventyrsbok från 1948, handlar om Olle som vikarierar för sin far, när denne blir sjuk. Pappan är lantbrevbärare i den kalla och hårda ödemarken. Sonen, som kallas Post-Olle, blir jagad av vargar, lurad av bovar och räddad av samer. Så här slutar boken:
-
"Det är inte dumt att bli postbusschaufför", sa fadern, "men du måste ha körkort och det kan du inte få än."
Olle sov redan, ty han var mycket trött. Men med tanke på hans energi och framåtanda är det troligt, att han slutar som busschaufför i Kungliga Postverket.
-
Så slutar sagan. Hur mycket energi och framåtanda man än har, så kan man inte längre göra karriär som postbusschaufför eller postkassör. De ärevördiga Kungliga Postverket, som tappade Kunglig och blev Postverket, senare Posten, har hamnat i fritt fall under de senaste 25 åren. Ska man göra karriär i Posten får man se till att bli en slimmad, marknadsanpassad och försäljningsinriktad person. Nu räcker det inte längre med körkort.
-
Nedtecknat av en gammal postfröken.
-
Lev väl!

2 kommentarer:

Annica sa...

Det är för trist att Posten inte längre är Posten. Men med e-post, e-fakturor, e-banker och e-betalningar och e-jag-vet-inte-allt, så behövs den allt mindre. Tyvärr. Världen har blivit elektronisk - och krympt. På gott och ont.

Men oj, vad jag saknar Post-Olle!

Lennart sa...

Har mejlat till posten angående felaktigt utdelad post, får ibland kusinbarnets, Staffans post. Blev uppringd av en trevlig slipsnisse från Lycksele som lovade att posten skulle fördelas rätt. Något svar på mitt ironiska mejl fick jag dock ej.
Brevbäraren ifråga gav mej dock en sned blick då vi möttes på ICA. Men nu fungerar posten..