onsdag 24 mars 2010

Min musik


Min absoluta favoritartist är Peter Mattei. Inte bara för att han är född i Norrbotten utan för att han en utmärkt sångare. När han sjöng "Stardust" vid invigningen av Kulturens Hus krullade sig håret på mina armar.
-
Jussi Björlings och Elvis Presleys röster har också det där alldeles speciella som griper tag i hjärteroten och sänder välmåendesignaler till hela kroppen.
-
Även Michael Buble är en fantastisk sångare. Hans honungslena röst med inslag av smör är i Sinatraklass.
-
Ett axplock bland favoritlåtar ger följande resultat:
-
Många låtar med Beatles, men speciellt "Imagine."
Abbas "The day before you came."
Barbara Straisand med "Mother."
Bon Jovi med "Bed of roses".
Coldplay med "Fix you." Första gången jag hörde den, var när barnbarnet dansade till den melodin på ett kallt utetorg under Kulturnatten.
-
Jag gillar det smöriga, melodiösa, vemodiga som kan finnas i både klassisk musik och dansband. Däremot klarar jag inte av atonal musik, tyska lieder och broderijazz.
-
Kommentera gärna, vare sig du tycker att jag har god eller rent förfärlig musiksmak. Bloggare gillar kommentarer och dessa är ofta roligare än bloggaren själv.
-
Hej då!

15 kommentarer:

Anders sa...

"Av tyska lieder lider var och en,
och fan ta sen, van Beethoven"
heter det i en visa vars författare jag lyckats glömma.

Vem f-n är Michael Buble?

Men P2 har för det mesta bra och varierad klassisk musik fram till 12.30 M - F.

Annica sa...

Först ett litet tillrättaläggande: Du har inte så långhåriga armar att stråna skulle räcka till krull.
Sedan tar vi itu med musiksmaken: Flera av dina favoriter är också mina. Jag kan dessutom lägga till en massa helt egna.
Sist vill jag säga att du, snarast, måste informera din käre broder om Michael Bublés förträfflighet.

Gunnel sa...

Anders gå på youtube och sök Michael Buble, klicka på låten You don´t know me. Den har allt vad jag menar med smör, melodi och vemod. Tror säkert att det är bra musik på P2 också, men jag har inte kollat än.

Lennart sa...

Jag har suttit och kompat Henrik Lundström då han spelade bl.a gammal dalavals. Jag kan nämligen 3 accord på gitarr, vem fan är Peter Mattei????

Gunnel sa...

Lennart sök på youtube och lyssna på när Mattei sjunger "My way." Det är så vackert. Du ska vara stolt över att du kan kompa på gitarr. En gång i tiden kunde jag spela "Närmare Gud till dig" på orgel, men det är allt.

Anders sa...

Jag har numera lyssnat på det elände som du tipsade om och kom genast att tänka på den gamla goda psalmen:
"Morgontimman i stallet gryr
och här står jag bakom dasset och sp.."

För min del kunde jag spela lite av "Klippa du som brast för mig" på den gamla orgeln.

Anders sa...

Förlåt: "Morgontimman för världen gryr" ska det naturligtvis vara. Min enda ursäkt är att jag kommenterar i periodpauserna, som alla kanske förstår kan det vara lite stressande att befinna sig i hockeyns finrum, i hockeyns Mekka i dessa dagar. I all ödmjukhet så är det ju en situation som inte är alla förunnad.

Peter sa...

God musikunderhållning erbjuds här i storstan på kanalen 106,7 Rockklassiker. Lyssna gärna på deras websändningar. Med tanke på förestående förlängningar bör nog kamelerna i hockeyns Mecka känna viss skräck. Kanske bör Anders vänta med sina inlägg till på fredag då säsongen är slut.

Gunnel sa...

Tänk på blodtrycket Anders, annars gryr ingen morgontimma. Ser att det blir fortsättning på stressen i Mekka och jag blir riktigt orolig för din hälsa

Anders sa...

Peter: Vilken fredag, vilket år?

Gunnel: Trycket kollat av hustrun, 129 / 86. Puls 78. Lugnt.

Yvonne sa...

Bon Jovi,Michael Buble och Coldplay hör till mina favoriter också Gunnel.Lite väl "smörig" kan Buble vara ibland, men ändå.Dessutom är jag galen i Michael Jackson och många,många fler förståss.Inte att förglömma Vinnebäck!!!

Annica sa...

Angående instrumenthantering så kan jag skryta med att amatörmässigt ha spelat blockflöjt (vem har inte gjort det i skolan?), cittra och piano. Och började för lääänge sedan en gitarrkurs, men insåg snabbt att någon Segovia (det var på den tiden) skulle jag aldrig bli. Så jag avbröt kursen och började spela grammofon i stället.

Min talang för detta var stor och odiskutabel och med åren blev jag mycket skicklig. Åh, vilken musik jag frambringade! Eller levererade, som det heter i dessa dagar.

Gunnel sa...

Annica, Jag är också en talang när det gäller att spela skivor, men jag ångrar att jag aldrig lärde mig spela instrument.
Yvonne, Lite otippat att du är galen i Michael Jackson, men kul. Han är bra, men inte nog smörig för mig.

Lennart sa...

Det finns tydligen flera Peter med anknytning till Luleå, Peter som sjunger, Peter som åker skidor och så Peter som flyttat ut från hockeyns finrum !!!

Peter sa...

Til mina morbröder vill jag blott hälsa att hockeyns mecka förmodligen ligger i huvudstaden. I division fyra huserar ett lag med namnet AC Kamelen, vet inte om skaik är ett farmarlag till Ac kamelen med tanke på användandet av begreppet Mekka, men det verkar som en rimlig slutsats.

Passa för övrigt på att njuta av det tillfälliga besöket i hockeyns finrum. Det finns många ogästvänliga individer där.