onsdag 3 mars 2010

Inte mitt fel


I gårdagens tidning fanns en notis om att vår allra vanligaste radioröst i Norrbottensradion hade krockat med en sopbil.
-
En reporter på radion ringde till sin kollega och frågade vad som hade hänt. Hon berättade att hon hade missbedömt avståndet till sopbilen, tagit ett korkat beslut, att händelsen helt och hållet var hennes fel och att chauffören i sopbilen var helt utan skuld.
-
Visst låter det helt fantastiskt. En människa som tar fullt ansvar för vad hon ställt till med. Jag är så less på alla som ständigt skyller på någon annan eller något annat, så fort de anklagas för någonting. Det kan t ex låta så här: "Jag var så full, så jag minns ingenting", eller "Det var inte mitt fel, hon provocerade mig", och så vidare i all oändlighet.
-
Skyller jag på någon annan ibland? Nej, bara när det är befogat. Så här lät det hos oss för några månader sedan: "Det var ditt fel att jag åkte iväg med bilen fast motorvärmarsladden satt kvar i uttaget. Det var du som satte dit den."
-
Hej från mej!

4 kommentarer:

Anders sa...

När jag kokar frukostäggen och ett av dem spricker brukar jag säga till min fru: "Ditt ägg sprack tyvärr". "Oj då" säger hon utan att opponera sig. Äktenskapet är av Gud instiftat för att man ska ha någon att skylla på.

Anonym sa...

Ja, du har verkligen förstått meningen med äktenskapet.

Annica sa...

Alla har vi väl någon gång kommit med en bortförklaring och skyllt på någon/något annan/annat. Det är nog mänskligt - men inte vidare moget.

Men den allra värsta bortförklaringen jag vet är: "Jag var så full." (Dra nu efter andan för här följer en lååång mening.)

Det verkar som att ett gigantiskt alkoholintag ursäktar allt - från att man kör ihjäl någon (till lands eller sjöss), våldtar, bränner ner hus, misshandlar fru, barn eller någon annan (ibland till döds), gör inbrott (ofta för att få pengar till mer sprit och även knark), drullar sig i sjön eller villar bort sig i fjällen (så samhällets kostnader blir enorma) till klotter, uppkäftighet och ren dumhet. Blir folk så tokiga när de har druckit sprit så ska de hålla sig spik nyktra!

Och så blir jag så ilsken när brottmisstänkta/åtalade leds in till förhör/domstol och har en jacka över skallen. De var så "tuffa" när de gjorde brottet, men plötsligt är tuffheten helt väck. Usch! Dra bort jackorna, demaskera kräken!!!

Oj, vad jag känner att jag blir arg!

Gunnel sa...

Yes, Annica. Vilket härlig ilska. Jag håller med dig till hundra procent