tisdag 26 oktober 2010

Ur min svarta bok

Skolkökskurs i Malåträsk 20/2 - 2/4 1952.
Deltagare: Åtta fjortisar från byarna runt samhället.
-
Sysslofördelning:
Kokerska: Sota samt tända vedspisen och underhålla elden. Tillaga lunchrätten. Diska, plocka in disken och ordna i skåpen. Skura bord och rengör tvättfat. Torka golvet. Skölja trasor och ansvara för ordningen under arbetet.
-
Husa: Duka till och från middagen, vattna blommorna. Dammtorka katedern. Diska och polera glas, knivar, gafflar och skedar. Ordna i porslinsskåpen, städa skafferiet, samt lärarinnerum.
-
Bagerska: Baka bröd, rengöra bakplåtar, brödgaller, spisar och tvättställ. Bära in ved, spänta stickor. Rengöra och polera spisarna. Rengör kaklet samt tvättställ. Töm grishinken och rengör den.
-
Husmor: Göra inköp. Räkna ut middagspriset. Diska grytor, porslin och övriga kärl. Rengör diskbaljor, diskviskor och slasktratten. Laga enkla maträtter eller konservera.



Vilken välutbildad kvinna jag är!
-
Ha det bra!

13 kommentarer:

Lennart sa...

Du brukar ha mycket god lunch då man besöker Luleå, men med den utbildningen så är det inte så konstigt.
Kom just hem med oxkött från Luleå, skrev visst halv oxe förut. men vi delade på 1/4 så det så. Hann inte besöka mer släktingar då köttet måste hem och ner i frysen. Isak mådde bra och började skratta och prata då han såg farfar, man kan ju undra varför????

Gunnel sa...

Ändå har jag aldrig bjudit på någon maträtt ur den svarta boken. Vad sägs om Ångkokt sill, Kålsoppa eller Sjömansbiff.

På en sida har jag skrivit med min 14-åriga handstil: Lennart är hemskt ilsken just nu den 22 november 1952. Vad kunde det vara som retat dig?

Lennart sa...

Kålsoppa, sjömansbiff och stekt sill är några av mina favoriter även idag.
Att jag var ilsken berodde nog på att någon retats med mej. Jag var redan då snäll och väluppfostrad.
I fjol fick vi tag på ett får och åt får i kål.
I böri seckl då i tänk på nä.

Anders sa...

Säga vad man vill om Lennart, men lagrann är han inte. Kålsoppa?

Annica sa...

"Maos lilla röda" har man ju hört talas om, men det här var första mötet med "Gunnels lilla svarta". Med den där gedigna utbildningen får Tina, Jamie och andra matgurus se upp. (Förresten, jag undrar om de r-e-n-g-ö-r lika mycket.)

Gunnel sa...

Kålsoppa med frikadeller åt vi ofta som nygifta. Använde mig inte av mina skolkökskunskaper utan köpte på burk. Det var gott.

Vi rengjorde väldigt mycket, inget snusk för flickorna från byarna kring Malåträsk.

Yvonne sa...

Kålsoppa är gott,men fårkött det går inte.Då kvaljes jä!

Anders sa...

Tror inte att kålsoppa med frikadeller på burk finns numera. Förmodligen finns det en bra anledning.

Gunnel sa...

Fårkött gör Nisse lyrisk så det har jag lärt mig äta. Numera smakar det inte kofta som det gjorde förr.

Är inte kålsoppa numera en känd bantningsdiet? Man lagar i en stor gryta och äter sen soppan varje dag till dess man blir smal och tjusig.

Anders sa...

Hur smakar kofta? Jag har aldrig ätit den sortens mat.

Gunnel sa...

Vi har ätit kofta hos dig och Nahide. En turkisk köttfärsrätt om jag inte minns fal.

Anders sa...

Du minns inte fal(?), det var en turkisk lammfärsrätt som kallas "köfte" som ni fick. Om du tycker att den smakade kofta kan vi inte annat än beklaga.

Gunnel sa...

Tittar på recept på nätet och köfte har man försvenskat till kofta så jag var inte helt ute och cyklade. Köften som vi fick hos er smakade mumma, så här behövs ingen beklagan.