torsdag 21 oktober 2010

Krutrök och Västerbotten

Den utmärkta osten Krutrök har döpts om till Norrglimt. Ordet Krutrök har kraft, stuns och smak. Norrglimt låter försiktigt och snällt, som en hushållsost med låg fetthalt. Namnändringen är en klar försämring.

Västerbottens län satsar 50 miljoner i ett 3-årigt projekt som handlar om att utveckla den muntliga och litterära berättartraditionen och öka regionens attraktionskraft. Länet har en rik berättartradition med författare som Sara Lidman och Torgny Lindgren som ofta använder den Västerbottniska dialekten i sitt författarskap.
-
Nu vill man ha fler berättare för att stärka den nordliga identiteten. Då väntar man ju att projektet ska få namn i stil med "Västerbotten berättar" eller "Hä ha I vöre vä om." Men icke så! Berättelserna från skogen och myllan ska gå under namnet "Tell me a story", vilket känns mera schlagertext än folksjäl.
-
Med "Storytelling" ska man höja varumärket Västerbotten, ett varumärke som redan är på topp, tack vare den berömda osten med samma namn. Men vänta bara snart kommer väl någon klåfingrig konsult och döper om den till "Country cheese", eller något liknande.
-
Så blev det!

3 kommentarer:

Yvonne sa...

Haha!Ja,man vet aldrig!County cheese--hemska tanke!
Jag läser just nu Torgny Lindgrens Minnen.Språket och miljöerna har hög igenkänningsfaktor.Kul!Tyvärr har jag inte läst så mycket av våra Västerbottniska geni.Måste försöka ta igen det!

Gunnel sa...

Jag har heller inte läst så mycket av VB-författarna, däremot lyssnat på talböcker och där kommer deras dialekt verkligen fram eftersom de själva läser.

Annica sa...

"Tell me a story." Vad tänker de med/på? Nu är det dags att vi börjar protestera - vi bor ju ändå i Sverige!
(Maybe "Westbottom"?)