söndag 10 oktober 2010

Nostalgin flödar

Min kusin och barndomsvän ringde mig för några dagar sedan och vi hade ett gott samtal om vår barndom, vad vi gjorde, vem vi lekte med osv.
-
Det samtalet fick mig att börja tänka långt bakåt i tiden, till åren före skolan. Jag var ensambarn, fick syskon först när jag var sju år. Det fanns få barn i vår by och vi bodde långt ifrån varandra. Före skolåldern hade jag sällan lekkamrater och föräldrar lekte inte med sina barn, de hade fullt upp med sin vardag.


Jag har bara fragment av minnen från den tiden. Följde med modern och åt kakor hos en faster, fastnade i en snödriva och fick grävas upp av fadern, hade låtsaskök i en brädhög ute på gården och lagade soppa på svamp i en gryta. En arg kvinna från byn sparkade ut grytan med innehåll för att den kunde förgifta hennes kor, påstod hon.


Det var inte ett dugg synd om flickebarnet som fick roa sig själv. Jag tror att om man är ensambarn och saknar kompisar utvecklar man i stället sin fantasi. Det är en fördel anser jag, men jag tror inte att en pedagog eller psykolog skulle hålla med om det påståendet. I dag anses att barn utvecklas bättre socialt om det tidigt lär sig att umgås med andra barn.
-
Så det är mycket möjligt att något fattas i min utveckling, men eftersom jag inte vet vad det är, så har jag inte saknat det.
-
God söndag!

3 kommentarer:

Annica sa...

Du har yngre bröder, jag har äldre. Mina två bröder hann bli elva respektive sex år innan jag föddes, så på sätt och vis var jag också lite av ensambarn. Inte ville de leka med en barnslig lillsyrra.

Jag fick också roa mig själv och även om jag hade kamrater i närheten så trivdes jag med att leka ensam. Det fanns alltid något att pyssla med och både mamma och pappa lät mig hänga med på de flesta sysslor. Jag lärde mig tidigt att hantera skruvmejslar, sågar, skiftnycklar, symaskiner, sticknålar och vispar.

Aldrig någonsin har jag känt att jag gått miste om något under barndomens ensamlekar. Tvärtom, jag lärde mig en massa praktiska saker genom att se på vad föräldrarna gjorde.

Gunnel sa...

Av min far lärde jag mig inte att hantera några verktyg. Han var inte så intresserd av hammare och spik. Av min mor lärde jag mig att vakta kor och små barn. I övrigt är jag självlärd.

Gunnel sa...

Måste förtydliga mig. Det verkade som om mina föräldrar inte lärt mig just någonting. De har lärt mig sunt förnuft, hederlighet och mycket annat. Men jag flyttade från föräldrarna som 16-åring och därför kanske jag inte fått så mycket praktisk träning hemifrån.