fredag 8 oktober 2010

Veckans blandning

Varje fredag tävlar vi med Anderstorparna om vem som är duktigast i Dagens Nyheters test. Just i dag tänkte jag avslöja dagens resultat, men jag ångrade mig av någon anledning.

OOOOOO

En herr Vargas Llosa har fått Nobels litteraturpris. Han är "bara" 74 år och orkar därför själv komma och hämta sina pengar. Dessutom får han drottning Silvia som bordsdam vid middagen och det ser han säkert fram emot. Vilken man skulle inte göra det.
-
OOOOOO

Vi har fått en ny regering där antalet ministrar är nytt Europarekord. Om den är Europas bästa finns det säkert olika åsikter om.

OOOOOO

Luleå vill hedra Martin Ljung på något sätt. Genom att resa en staty eller kalla ett rum i Kulturens Hus för Martin Ljungs rum. Helt riktigt tycker jag, vi ska hedra våra hjältar.
Pontushallen har vi redan. Förmodligen uppkallad efter en Pontus. Men vem var han? Är det någon som vet?
-
Trevlig helg!6 kommentarer:

Anders sa...

Förr i tiden hette regionen i norra Turkiet "Pontus". Förmodligen har detta inget med Pontushallen i Luleå att göra, men det vore ju kul i så fall.

Anders sa...

Och - det glömde jag, Nahides farfars föräldrar kommer från det tidigare nämnda frimärkslandet Dobrogea vid Svarta Havet som också kallades Pontus på den tiden.

Lasse sa...

Hallen ligger enligt uppgift på plats som tidigare benämnts pontusudden. Vem denne Pontus var vet jag däremot inte.

Gunnel sa...

Fantastiskt spännande att ha en bakgrund från Dobrogea och Pontus. Något helt annat än vår bakgrund vid Skellefteälva.

Lasse du har nog rätt om Pontusudden. Men det måste finnas någon anledning till uddens namn. Någon gammal redare från 1800-talet kanske.

Annica sa...

Här är en gammal tant som minns Pontuskajen. Min far och farfar hade nog vetat vem Pontus var. Men nu blir det till att göra efterforskningar i staden arkiv.

Gunnel sa...

Det är nästan skrämmande att Pontus blivit så bortglömd. Dags att damma av honom.

Annica vi måste börja forska och lära känna honom.