fredag 27 november 2009

Kulturens Hus


I ett mörkt, vått, disigt och snöfritt Luleå skulle det skapas julstämning i går. Det var premiär för julkonsert med Shirley Clamp, Sonja Aldén, Sanna Nielsen och Måns Zelmerlöw.
-
Konserten var fantastisk. Det var fyra sångare som var för sig har bra röster och deras stämsång var ljuvlig och det fanns mycket humor i föreställningen.
-
Sanna N och Sonja A är 180 cm långa och med decimeterhöga klackar såg de ut som amasoner bredvid lille Måns Z. Dock har han kvällens kung. Hans version av "Et maintenant", tillsammans med musikerna, var bara så braaa!!!
-
Kulturens Hus har vi kommunalrådet Karl Petersen att tacka för. Han såg till att det blev gjort, det som andra pratat om i 50 år.
-
Under byggnadstiden fick Norrbottningarna tycka till som vad huset skulle heta. Över 200 ansträngde sina hjärnor och var verkligt påhittiga. Annica t ex hade en jättebra ide. Själv tyckte jag att det borde heta Kallevala, efter kommunalrådet himself, men förstod att idén var dödfödd och skickade aldrig in den.
-
När den stora dagen kom när namnet skulle avslöjas, vann den person som döpt kulturhuset till Kulturens Hus. Snopet för alla som tänkt till, men numera accepterat.
-
Trevlig fredag!

9 kommentarer:

Anders sa...

I Lycksele, som ligger efter Blå Vägen, ska därför allt som namnges heta "Blå ...nånting". När den nya vårdcentralen skulle namnges föreslog jag därför att den skulle heta "Blå Skatarren". Förslaget fick inget gehör.

Lyllo ni som har ett kulturhus!

Anders sa...

När jag närmare tänker efter så la jag ett annat förslag också: "Blå Pillonken". Det hade väl varit ett bra namn på en vårdcentral?

Lennart sa...

Väles je som hava kulturens hus, vä dä nader få vara oppa hantverksmässa oppa Malåborg, å se jer he visst nan pensionär som spela dragspel a sjoong, men man ska vara ödmjuk som jig da val he no bra...

Gunnel sa...

Lysande förslag Anders. Kan inte förstå varför du inte vann,
Och du Lennart, Malåborg är en kulturens högboning. Där har jag upplevt mycket!

Lasse sa...

..och i vanlig ordning anförtros jag platsen i vår andra högbord, konumhallen när fadern har andra aktiviteter. Detta brukar nästan ofelbart leda till framgång för vårt lag. Kanske dax för en permanent överlåtelse av kortet. Inte ens Ske-å kunde besegra oss när jag var där!

Lennart sa...

Nu ser man att Lasse är mammas son, lite mer felstavning så hade det blivit konungahallen...

Gunnel sa...

Konungahallen är fint påkommet av dig Lennart. Det ska vi fortsätta att använda. Jag tycker också att Nisse ska lämna över kortet till dig. Du har väl aldrig sett Luleå förlora? Kan du tänka dig ta flyget till Gävle idag?

Anders sa...

"Blå Skatarren" kom så småningom att kallas "Stenbergska", ett fantasilöst namn som fick folk att buckla sina bilar och få Högt Blodtryck.

Vaknade kl 6 i morse och kom på mig med att ligga och skratta åt "Pensionärn som sjoong dära Malåborg". Tummen upp, Lennart!

Annica sa...

Tur att jag inte hade köpt "bilett" till "Tre Ess" och Måns. Mitt hostande hade stört och förstört deras skönsång. Och även stört resten av publiken. Men jag skulle verkligen ha velat vara där, de är så fina sångare.