torsdag 19 november 2009

Förorten


Förort Trångt
Långt
från stan.
Fy Fan.
-
Denna korta och kärnfulla dikt är skriven av Alf Henriksson som var en mästare med orden.
-
När vi flyttde till Luleå, köpte vi en lägenhet på Krongårdsringen. "Men hur kan ni flytta till Örnäset", sa folk vi kände. "Där bor bara Tornedalingar och andra nyinflyttade. Ni har väl hört att där finns folk som saltar fläsket i badkaret och borrar hål i ekparketten för julgranen".
-
Det gick alldeles utmärkt att bo på Örnäset som då hade ett eget centrum med många affärer och dessutom nära till busshållplats.
-
Så flyttade vi till Hertsön som blev Luleås nya hackkyckling. "Hur kan ni flytta dit", sa folk, "det kommer att bli ett område för socialfall och nyinflyttade.
-
Det går alldeles utmärkt att bo på Hertsön som har bra affärer, bibliotek och nära till busshållplats. Dessutom ett blommigt vackert koloniområde.
-
Folk som bor i de fina områdena borde nog tacka oss i stället för att tala om hur dåligt vi bor. De borde säga så här: "Hur kan vi ställa upp för er. Vi vill så gärna hjälpa till, eftersom vårt Östermalm/Gultzauudden inte behöver ta emot problemfamiljer och därför är vår stadsdel ett "fint" område".
-
Hertsö Centrum är tyvärr en skamfläck för området. De som vill sabba har fritt fram på kvällar och nätter, eftersom ingen kan se vad de håller på med.
Men det ska bli bättre, eller hur Lulebo?
-
Allt för denna dag.

2 kommentarer:

Annica sa...

Olyckskorparna har fått på moppo: Du, maken och massor av Hertsöbor är inte, har aldrig varit och kommer aldrig att bli socialfall. Och de flesta är inte ens nyinflyttade längre.

Anders sa...

Fördomar mot olika stadsdelar finns tyvärr i alla städer, otroligt nog även här i Skellefteå.
Hur var det i Mörttjärn, västibyn mot östibyn?