måndag 10 januari 2011

Nyss var det 40-tal

Vissa händelser i ens barndom sitter som etsade i hjärnbarken.

Min mamma, min moster, mormor och jag sitter framför radioapparaten i morföräldrarnas kök. Radioreportern är exalterad och talar om att han ser ett svampformat jättemoln stiga upp i horisonten. Det han talar om är den allra första provsprängningen av en atombomb på Bikini-atollen.

Jag minns inte om min omgivning tyckte att det var spännande eller otäckt. Om man skrämdes av bomben eller trodde att den skulle göra slut på det krig som fortfarande pågick mellan USA och Japan. Däremot kommer jag ihåg något så vardagligt som att jag mitt i denna världshistoriska händelse petade min mormor i ansiktet och frågade varför hon var skrövlig. Det kommer du också att bli när du blir gammal var hennes svar.

År 2010 sitter jag i köket med 3-åriga Linnea i knät. Hon frågar varför jag har streck i ansiktet. Jag förklarar att det för att jag är gammal och hon säger bara "Jaha."
-
Åren går allt snabbare och det är alltför kort tid mellan barndom och rynkor..
-
Ha det!


4 kommentarer:

Anders sa...

I egenskap av Messerschmitt får jag kanske ödmjukt påpeka att den första kärnladdningssprängningen skedde vid Jornada del Muerto Trail (Dödens Färd) vid The Almagordo Bombing Range, New Mexico 1945. Den första atombomben fälldes över Hiroshima. Bikiniatollen användes för 23 provsprängningar 1948-1958.

Peter sa...

Ca 2419 provsprängningar uppges ha utförts fram till 1999. Enligt ett avtal från 1996 stoppades de strategiska provsprängningarna 1996. Bikiniatollen drabbades första gången av en provsprängning 1946, den allra första undervattenssprängningen.

Linnea har även frågat mormor om varför hon har streck i ansiktet och varför hon går så sakta. Det är mycket som man vill veta när man är tre.

Gunnel sa...

Måste ju skamset medge att min faktaunderbyggnad var något slarvig. Jag minns inte vilket år radiosändningen var och jag minns inte hur gammal jag själv var, jag bara minns hur vi satt där och lyssnade. Bra att Anders och Peter har koll. Måste nog gå ut på nätet och läsa.

Yvonne sa...

Tycker inte att det var sååå viktigt med exakt fakta.Det var ju känslan i stunden du ville ha fram,OCH det fick du!!!Tycker Jag!!