söndag 16 januari 2011

Barnuppfostran

Vid storstädning av alla mina tidningsurklipp, hittar jag en artikel om en elak man som hette Gustaf Jahn och som gav goda råd om hur man skulle uppfostra sina barn. De "goda" råden kommer från "Skrifter för hemmet" som utgavs 1875.
-
Den sitt ris spar, han hatar sina barn.
(Ordspråksboken)
-
Begynn tidigt att bruka käpp eller ris.
Straffa med båda så sällan som möjligt.
När du straffar, gör det så att barnen känna det.
-
Hwem skall slå barnet?
Jag svarar med all besinning - Fadren! Modren skulle, så vida det möjligen kan undvikas, bruka hvarken ris eller käpp och inte ens med handen utdela slag. Mödrar tukta ej så hårdt, att det verkligen ger gagn. Deras slag falla blott löst utanpå och göra huden seg, så att fadren efteråt må slå desto hårdare.

Gustaf Jahn levde i en annan tid men nog var det synd om farfarsfar som troligen fick stryk på sin sega hud. Allt var inte bättre förr.
-
Trevlig söndag!

2 kommentarer:

Annica sa...

Det är för väl att barnaga förbjöds. Men tyvärr finns det ju fortfarande människor som slår både sina barn och sina partners. Och dårar på stan som misshandlar både bekanta och obekanta. Våldets fula tryne kan dyka upp var- och närsomhelst. Skrämmande.

Gunnel sa...

Tack och lov agas inte barn längre, de curlas istället. Det är mode i barnuppfostran som i allt annat. När mina barn växte upp på 70-talet var det modernt att inte uppfostra alls.