söndag 30 januari 2011

40-tal, del III

2011-01-29.
-
Det hade kommit en båt med bananer till Sverige, den allra första efter krigsslutet och varje familj fick en tilldelning av två bananer per barn. Den gröna frukten var ännu inte ätbar och mina föräldrar hade hängt upp den på en krok i taket och jag väntade otåligt på mognaden. (Bananens.)
-
1945 fick jag en lillebror. Svenskarna alstrade barn som aldrig förr, nu när alla förstod att kriget skulle ta slut och folket började känna framtidstro. Nu föddes den mäktiga 40-talsgenerationen, den så kallade jätteproppen, som i dag går in i ledigheten och så småningom in i evigheten.
1947 fick jag ännu en bror och han blev en inkomstförstärkning för föräldrarna under hela sin uppväxt. Barnbidraget kom januari 1948 och familjerna fick ca 60 kronor per barn och kvartal. Framtiden tedde sig ljus för de svenske och allt skulle bara bli bättre.
-
Bananerna då, hur smakade de? Minns inte, förmodligen försvann de i gapet på min hungrige lillebror.
-
Ha en fin söndag!

8 kommentarer:

Lennart sa...

Väldigt vacker början, det hade kommit en båt med bananer. Vid krigsslutet var undertecknad nyfödd och fick väl inte fast föda förrän vid 6 månaders ålder så bananerna förgyllde nog en liten flickas dag.
Tänk om elitserien betygsattes med bananer så skulle Luleå ha 5 övermogna.

Gunnel sa...

Båten med bananer kom 1946, tror jag och även mycket små kan äta mosad banan.

Luleå hockey är ett lag som mera kan klassas som omoget, men är ett lag som man bara kan älska.

Anders sa...

Fördelen med att ha småbröder är tydligen att man alltid har någon oskyldig att skylla på.

Gunnel sa...

Ja, några fördelar ska man ju ha, när man under sina tidiga år fått avstå från nöjen, för att passa på små gulliga bröder.

Peter sa...

Jag känner ännu ingen människa som har tiildelats oskyldiga småbröder. Vi storasyskon har fört en ständig kamp för att uppfostra och tillrättavisa de olydiga små.

Sitter här i en stuga i Vemdalen och testar att surfa via mobilt bredband med kontantkort och det fungerar alldeles utmärkt.

Modern, svärmodern och farmodern sa...

Skönt att höra att ni kommit fram. Jag tycker att ni ska åka utför med största försiktighet. Backar är farliga!

Peter sa...

Backarna är likt småbröderna tämligen harmlösa. Resan gick bra, även om vi passerade en bil som låg upp och ner vid sidan av vägen och senare mötte såväl ambulans som brandbil. Inget vidare sätt att börja sin skidsemester på.Hoppas de klarade sig bra.

Annica sa...

Anders, jag har upplevt ungefär samma trauma - lillasyster till två storebröder är heller ingen dans på rosor. ;o)