torsdag 11 november 2010

Om böcker

Som barn och ung läste jag många vuxenböcker. Min mor brukade köpa romanserier och en del av dessa var lättlästa och romantiska och tilltalade unga fröken. Böcker som "Flickan från fjällbyn" och "Ta hand om Ulla" var favoriter. Den senare har jag för något år sedan sett som film och nu tyckte jag att den var full av floskler och fördomar.
-
"Kameliadamen" i sju tunna band fanns hemma hos oss och böckerna innehöll många vackra bilder från filmen med Greta Garbo och Robert Taylor. Men Kameliadamen var en syndig kvinna med dåligt rykte och när min mor upptäckte att jag läste serien, försvann böckerna helt plötsligt från hemmet och har sedan aldrig synts till.

I dag läser jag och lyssnar mest till deckare. Håkan Nesser, Elisabeth George, Anne Holt och den orättvist kritiserade Camilla Läckberg.
-
Det bästa jag läst under alla mina år är Vilhelm Mobergs böcker om utvandringen till USA under 1800-talet. Författaren själv som var en bullrig och argsint person, har i skildringen av Karl-Oscars hustru Kristina, gjort ett av de finaste kvinnoporträtt en manlig författare någonsin gjort.
-
Det här är ett stort ämne, som kräver flera blogginlägg.
-
Slut för nu!

5 kommentarer:

Peter sa...

Bland det bästa jag läst är Bulgakovs "Mästaren och Margarita" En komisk, tragisk och surrealistisk historia om när Djävulen besöker Moskva.

Gunnel sa...

Låter lite för avancerat för mig. Men man borde kanske försöka läsa åtminstone några sidor innan man återgår till det mera lättsmälta.

Annica sa...

Böcker är trevliga kompisar som kan ta en med på upptäcktsfärder och äventyr både när och fjärran. Själv är jag "periodare" när det gäller läsandet - det kan bli många böcker på rad... eller inga alls.

Håller med om att Peters bok låter väl avancerad.

Yvonne sa...

Just nu läser jag min andra bok av Torgny Lindgren.Jag börjar från "fel" håll,läste hans senaste först osv.Det blir nog någonting i spänningsväg sedan.

Gunnel sa...

Av min kusin fick jag en CD-skiva med Skellefteåbondska uppläst av en fd skolkamrat, Mandor Näslund. Den ska jag lyssna på i helgen.