måndag 24 maj 2010

"Norran"

Jag städar i mina skåp och hittar en gammal "Norra Västerbotten" från slutet av 30-talet. Tidningen är skör, gulnad och har en hel del skavanker, precis som allt annat från detta årtionde.
-
Här kan man läsa att Häradsrätten dömde en inlandsbo för olovlig brännvinstillverkning till 975 kronor i tillverkningsskatt, vilket måste anses vara ett kännbart straff, då helårsprenumerationen på tidningen var 15 kronor.
-
Roligast att läsa är annonserna. Så här annonserar en flicka:
Min nyårsönskan.
Jag är en ung ensam, enkel förmögen landsortsflicka, med gott utseende och egen lantgård. Min högsta önskan är att ingå äktenskap och göra en man lycklig, gärna fattig, enär min egen förmögenhet räcker för oss båda.
Svar till B L 25 år. Poste restante, Skellefteå.
-
Vore intressant att veta hur det gick. Fick hon en man att försörja?

Tango i Glommersträsk.
Här är ännu en annons:
Några rara och trevliga flickor, villiga att förljuva några grabbars leverne. Uppgifter härom till "Tango", "Slowfox", "Foxtrot", "Step", "Carioca", Glommersträsk.
-
Själv dansade jag foxtrot i Glommersträsk vid något enstaka tillfälle i slutet på 50-talet, dock utan att förljuva tillvaron för någon.
-
Och nu är det slut för denna gång.
-
Ha det!

10 kommentarer:

Lennart sa...

Gunnel, var i Glommersträsk dansade du foxtrot ? Jag misstänker att det var i Missenträsk !
Glommers är annars lite speciellt för att där är huvuddelen centerpartister och EFS-are.
Centerpartisterna kanske dansade ?

Annica sa...

På den tiden förljuvade du, oskavankerad och söt, tillvaron för dansanta pojkar. Och numera förljuvar du, fortfarande (ganska) oskavankerad, tillvaron för släkt och vänner. Så de´ så!

Det skulle vara mycket intressant att få veta hur det gick för den förmögna "B L 25 år". Bara hon inte råkade ut för en sol-och-vårare. Men hon bad nästan om det...

Gunnel sa...

Jag har några gånger dansat i Missenträsk och en enda gång i Glommersträsk. Det enda jag minns är att man gick en trappa upp till lokalen där dansen pågick. Tror inte att det hade med politik att göra.

Yvonne sa...

Vilken otroligt fin bild,var den i tidningen också?

Gunnel sa...

Yvonne: Nej, den fina tangobilden hittade jag på nätet.
Annica: Skulle också vilja veta hur det gick för B L 25 år. Om hon lever i dag är hon 97.

Anders sa...

Norran är väl den enda tidning som ljuger redan i ingressen: "Frisinnad länstidning", jo jag tackar! Folkpartistisk halvreligiös älvdalstidning" stämmer väl bra mycket bättre?

Annica sa...

"Folkpartistisk halvreligiös älvdalstidning." Och om så vore, vad är det för fel på det då? Låter nästan som det vore något att skämmas för. Går det inte ihop med frisinnad?

Anders sa...

Sanningen kan göra ont ibland. Nu är det väl dags för mig att utvandra ändå längre än till Finland?

Annica sa...

Sanningen? Finland?

Gunnel sa...

Annica och Anders: Behöver ni medling. Lindbergskan står till ert förfogande.