onsdag 5 maj 2010

Kvinnor i trafiken


En septemberdag i slutet på 50-talet körde jag upp i Kristineberg, ett litet samhälle i Västerbottens inland. Där fanns inga rondeller, inga rödljus och ingen trafik som störde. Vi var tre tjejer som körde upp och i framsätet bredvid den som rattade, satt den bistre bilskoleinspektören.
-
Efter turen påstod herr inspektören att jag körde halvdåligt, men eftersom jag klarat teorin så skulle jag få mitt efterlängtade körkort.
-
Jag hör nog till den första generationen av tjejer, där de allra flesta tog körkort. Tidigare var det ovanligt. Min far tog körkort ungefär samtidigt som jag gjorde det, min mor blev utan.
-
Sverige började kräva någons sorts intyg på körförmåga från 1906. Vad man tyckte om kvinnor i trafiken, framgår av det här citatet som A-L skickat mig. Det kommer från en engelsk körkortsbok av år 1920.
-
"Det som vållar bilisten det största bekymret, äro dock lekande barn och nervösa fruntimmer. Damer är lika svåra som barnen, ty vid hornsignal tappa de helt koncepterna. Att de efter trefjärdedelar av gatan utan vidare vända för att nå den gångbana de nyss lämnat är intet sällsynt. Ja, två, tre gånger kunna de springa fram och tillbaka framför bilen. Stanna och låt dem komma upp på gångbanan! Handla i övrigt som vid möte med spårvagnar."
-
Alltid dessa fruntimmer..............
-
Hej då från en sådan.

7 kommentarer:

Lennart sa...

Slutet på bloggen kunde väl istället handla om ett besök på Hennes. Fram och tillbaka och ingenting passar, men kvaliten på tyget ska ändå avkännas mellan tummen och pekfingret.
Beträffande trafiken så har jag varit på några olycksplatser. Det är alltid någon annan som gjort fel och kört åt h-e för fort. Alla har blivit påkörda och ingen har kört på.
Den där inspektören i Kristineberg han glömde nog berätta om alla stolpar som kommer i hög fart liksom garageportar och motorvärmarsladdar som någon annan monterat.
Ta det lugnt i trafiken !

Annica sa...

Kvinnor har alltid ansetts vara sämre bilförare än män. Nu när alla (de flesta) människor är smarta och upplysta förstår till och med männen att det är helt fel. Kvinnor har oftast kört för lite - de har bara varit accepterade som chaufförer när mannen tagit sig tår på tand.

Sanningen är denna: Det finns jätteklantiga manliga bilförare och det finns jätteskickliga kvinnliga. Och tvärtom.

När jag körde lastbil/långtradare sa någon (insiktsfull) man(!) att jag körde som en hel karl. Jag visste inte om jag skulle ta det som beröm eller förolämpning.

Gunnel sa...

Lennart: Även jag, så fruntimmer jag är, tycker illa om att gå på Hennes och Mauritz. Går faktiskt hellre på Claes Ohlsson och Biltema.
Annica: Jag håller med till 100%.

Anders sa...

På min nya bil (som jag får i augusti) finns det en sensor som skriker när man håller på att backa på nåt. När man kör på nåt framåt får man skrika själv.

Gunnel sa...

Anders: Vilken underbar uppfinning. En sådan vill vi ha på nästa bil.

Annica sa...

Av självbevarelsedrift borde Hampus skrika själv. Och kanske inte bara vid backning. ;)

Peter sa...

Om jag backar på någon förväntar jag mig att personen skriker själv. Lyktstolpar och annat otyg är det värre med, då kan en sensor vara på sin plats.