fredag 21 maj 2010

En prylarnas gourmand

En samling av "Mischa", symbolen för OS i Moskva 1980.
-
Någon gång vid livets mitt blev jag en samlare. Tillsammans med väninnan sprang jag på loppisar och antikaffärer och gjorde fynd. Jag samlade spargrisar, salt- och pepparkar, vaser, celluloiddockor och gräddkannor. Vi hade roligt och betalade aldrig stora pengar utan det rörde sig om tior och tjugor.
P O Ströms färgstarka vaser.
-
Så kom den dagen när åldern och insikten slog till. Varken barn eller barnbarn vill ha mina samlade vaser eller spargrisar. Jag måste alltså minska på ägandet. Nu bär jag tillbaka till Kupan och Återvinningen de saker som jag en gång fyndade.
-
Att gå på loppis är lika kul som förr och det ska jag göra i morgon. Men numera bör jag komma hem tomhänt. Kanske!!
-
Trevlig helg!

14 kommentarer:

Yvonne sa...

Jag samlade teserviser ett tag,men nu har jag ingenting sånt kvar,tack och lov.En sån där blå vas har jag också(den högre)Ska aldrig samla på nåt mera!!!

LEHE sa...

Jag har alltid trott att Stockholm ligger lite avsides, nu när inte ens hockeyresultaten nått ner dit så förstår jag att jag har rätt. Ge en Mischa til Peter så kanske han kommer i kontakt med verkligheten!! Hans rötter finns ju i Västerbotten !!

Peter sa...

Bäste morbror. Här i Stockholm har vi full koll på hockeyresultaten och vi när inga orealistiska drömmar om framgångar såsom de anhängare till Kamelerna från västerbotten ibland ger uttryck för. Att var anhängare till ett norrlandslag i storstan innebär att ett besök på hovet innebär att ett par hundra lulebor i förskingringen får avnjuta pöbelns rop "skoterraggare". Det finns således ingen bättre känsla än att se sitt lag dänga till DIF eller något annat 08-lag.

Vi hockeyexperter i storstan tippar att både kamelerna och Luleå kommer att spela i slutspelet 2011, men att kamelerna inte kommer att lyckas särskilt bra. Mina rötter finns förövrigt i Norrbotten.

Peter sa...

Glömde förresten att säga att jag redan fått en Mischa av min dyra moder. Det är den enda OS-maskoten av klass.

Gunnel sa...

Yvonne: Det gick bra i dag. Det blev bara ett Husmoderslexikon från 1950 för 10 kronor plus en glaspryl för 5 kronor.
Broder och son; Jag gillar skarpt era vidsynta kommentarer om hockeyn. Fortsätt med det!

Lennart sa...

idag har det stora samtalsämnet varit vem som ska släpa fram Viktoria till altaret ?
Vad tycker monarkins beskyddare om detta ?
Skall knugen eller skoterraggaren från Ockelbo få äran ?

Anders sa...

Och vem ska släpa fram skoterraggaren till altaret? Hans mamma?

Gunnel sa...

Kära bröder: Här är svaret! Viktoria ska själv bestämma! Själv hade jag helst velat slippa gå till altaret vare sig med far eller blivande make. Det var en lång och nervös vandring på skälvande knän genom världens längsta kyrkogång. Stackars Viktoria och Daniel, wåå däm ska gruuw sää!!

Anders sa...

En sak som hedrar våra nordiska broderländer är att kungahusen där bekostade de senaste bröllopsnotorna själva, de blandade inte in oss stackars skattebetalare, direkt i alla fall. Gick ur kyrkan 1980, men hur gör man för att gå ur kungahuset?

Undersåten sa...

Anders: Man kan bli finländsk medborgare. Då får man samtidigt euro i plånboken som man kan använda till annat än kungahus.

Anders sa...

Snyft! Tänka sig att man i Gunnels blogg ska bli uppmanad att emigrera! Tacksam för att Finland rekommenderas i stället för Somalia.

Sura Snaque sa...

Via loppis och ishockey till kungahus. Vilka kringelkrokar! Naturligtvis ska vår jättefina blivande drottning själv bestämma hur hon vill ha sitt bröllop.

Från många håll (min brors, t ex) är det ett väldigt gnäll om vad kungahuset kostar. Vi svenskar betalar bara 7-8 kr/person/år till kungahuset, medan norrmän och danskar får punga ut med 20-30 kr/person/år. Om jag nu minns rätt från medias rapportering under veckan. Kungafamiljens reklamvärde beräknas var ca en miljard/år. Bra utdelning.

Jag kan bara tala för mig själv, men jag har råd med den utgiften (även om den var 20-30 kr). Det finns massor av annat jag hellre skulle "gå ur" och slippa skatta för. Den listan kan göras lång. Och det skulle inte bli billigare med republik och president. Vi ser ju bara vad generaldirektörer och VD:ar (bl a för Folksam) har i lön - och bonusar. Trots noll reklamvärde.

Vad jag förstår så går en stor del av apanaget till slottsunderhåll och eftersom slotten är en del av vårt kulturarv så måste de underhållas och alla hus mår bättre av att vara bebodda. Även slott.

Detta är dagens suraste kommentar! G, du kan ju ta bort den - om du vill!

Anders sa...

"Slottets stenfasader måste repareras för en kvarts miljard kronor." (SvD). I hela sin regeringstid har knugen gett fan i att sköta om de fastigheter han har apanage för. Och nu ska vi skattebetalare stå för notan.

Gunnel sa...

Kul att vi blir så upphetsade av monarki. Den engagerar oss verkligen. Nästan lika mycket som älgjakten i NSD.