tisdag 9 februari 2010

Mat är gott


Sif-tidningen bad sina läsare berätta om den gången maten smakade som bäst.
Det här är en förkortad version av mitt enkla epos.
-
"Jag var nyopererad och låg på Luleå lasarett. Maten som vi nyskurna fick, bestod av soppor i varierande färger, ibland var de grå, ibland bruna och en del gick i grönt. Konsistensen var tjock, mindre tjock eller vattnig.
-
Tredje soppdagen fick jag en "Allers" av en besökare. På en helsidesannons i denna tidning fanns en bild på en knäckebrödsmacka med två jämnt skurna korvskivor och lite tomat ovanpå. Jag låg i min säng och dreglade till denna bild och kände en sådan längtan efter att få sätta tänderna i detta läckra. Jag har aldrig, varken förr eller senare, varit så fängslad av en bild på något ätbart.
-
Dag fem fick jag åka hem. På köksbordet hade familjen dukat vackert med tekoppar och från kylskåpets inre plockades det fram smörgås med hårt bröd och falukorv.
-
Jag var frisk, jag åt min efterlängtade macka och solen lyste in genom fönstret.
Tillvaron var helt perfekt."
-
Sif-tidningen skickade en bok till alla som blev publicerade i tidningen. Boken var skriven av Fredrik Paulin och handlade om GI-mat. Där fanns inte ett enda recept med falukorv. Det är förmodligen en förbjuden produkt för GI-bantare.
-
Ät och njut!

5 kommentarer:

Anders sa...

En kompis till mig låg på en sjuksal, nyopererad för blindtarmen. På natten bar man in en knarkare och lade honom i sängen bredvid. När knarkaren så småningom vaknade fick han se rondskålen med tillhörande landstingsservett.

"Aaaah, tunnbrö", sade han och började gnaga på servetten. Min kompis som inte kunde skratta visste inte var han skulle ta vägen.

Annica sa...

Det första jag åt efter min galloperation var stekta strömmingsflundror med potatismos. Åh, så gott det var! Men jag var lite tveksam till just DEN maträtten.
Tänkte på att (många år tidigare) strömmingsflundror orsakat min mor ett så allvarligt gallstensanfall att hon svimmade i sängen.

Yvonne sa...

Kommer också ihåg dom där förskräckliga sopporna.Mår illa bara jag tänker på dom.Vad jag fick för mat när jag kom hem minns jag inte,men det var säkert gott!

Anders sa...

Ja tro Lule-kwinnern va nalta lagrann!

Yvonne sa...

Nähä då Anders,int va vi lagran tro jä.Du skull ha fott smäka skull du no säge annä.
Hehe!