måndag 15 februari 2010

Från land till stad


Yesterday when I was young.
-
I början på 60-talet flyttade jag till Stockholm, för att få vara tillsammans med kärleken, som pluggade på Teleskolan.
-
Jag fick jobb på ett företag som hade ansvar för Ungdoms- och Ungkarlshotell och fick själv ett rum i ett av ungdomshotellen.
-
Lantlollan hade kommit till storstaden. Det var i januari och det var kallt där jag gick i nylonstrumpor, blus och kjol. Kvinnor fick inte bära långbyxor på kontor på den tiden av någon underlig oskriven regel. Kontoret låg på Glasbruksgatan och hade en vidunderligt vacker utsikt över stad och vatten och från kontorsfönstret kunde man se arbetet med bärgningen av regalskeppet Vasa.
-
Det var en strikt och högtidlig arbetsplats. Den som hade en lägre ställning fick vänta på att den överordnade lade bort titlarna. Det tog ett halvår innan fröken Hermansson, blev Gunnel med Erik, Olof och Börje, som var de högsta hönsen eller tupparna i det här fallet. De var egentligen rätt hyggliga gubbar, när man väl kunde tilltala dem normalt.
-
Jag vantrivdes på mitt ensamma hotellrum och jag fick inte ha herrar på rummet. Kärleken var inneboende hos sin farbror i Sundbyberg och det var flera mil mellan oss. Vi tyckte att det var trist, så inom två veckor hade vi skaffat en andrahandslägenhet på Blekingegatan på Söder. Där bodde vi i 1½ år innan vi flyttade till Hässelby.
-
Efter tre år hade kärleken, som då hunnit bli min äkta hälft, studerat klart och börjat jobba. Vår längtan efter hembygden var stark och mannen begärde förflyttning till Norr- eller Västerbotten. Det var så vi hamnade i Norra Sunderbyn, men det är en annan historia.
-
Hej!

4 kommentarer:

Yvonne sa...

Du är dig så lik.Lika söt nu som då!!

Annica sa...

Håller med Yvonne. Och man kan se hur du tittar med glittriga, kärlekfulla ögon på fotografen.

Gunnel sa...

Flickor, jag vill inte vara oartig när ni ger sådana komplimanger, men det kanske är dags för en synkontroll.

Annica sa...

Mina glasögon är bara ett par månader gamla, så synen är bra.