fredag 4 februari 2011

Anna och Elisabet

Bror Anders modell 1978
-
Min bror Anders har ägnat sig åt släktforskning och jag läser och imponeras av det poetiska språk som stundtals användes i kyrkböckerna.
-
Om Anna, min släkting från 1550, står det "Hon väfde så angenämt väl." Genom denna text blir hon mer levande för oss än om man bara får veta födelse- och dödsdatum. Man får en bild av den väna Anna med sitt skimrade, angenämt vävda tyg som hon ska ha till sin finaste klänning.
-
Om Elisabet, född 1549 står det "Haufa warit swåra allwarsam i all gärning, hon smektes med ingen." Det var nog en snäll beskrivning av en kvinna som var en riktig satmara. Hon gjorde inte livet lätt för sin omgivning, hon smektes med ingen.
Skulle inte ovanstående kunna vara något för dagens människor? Att de efterlevande fick lämna en personlig anteckning om den avlidne. En text som fanns kvar i århundraden. "Han handlade bara på Coop", eller "Hon gav sig aldrig", kunde vara en hövlig beskrivning av två tjurskallar.
-
Tanken är intressant, tycker jag som tänkt den, men nu slutar jag för i dag, eftersom det här inlägget börjar bli alldeles för långt för en fredag.
-
Hej!

6 kommentarer:

Anders sa...

Fick ett nytt namn av min fru efter det att hon hade sett bilden. "Mörttjärnsjesus" kallar hon mig nu för tiden.

Systern sa...

Jesus? Nja, mera en intellektuell typ med starka vänstersympatier. Lite åt Che Guevara-hållet.

Lennart sa...

Mörttjärnsjesus var en höjdare. Han ser nog lika glad ut i dag då han läser tabellen.

Annica sa...

Mycket vackert språk om människor för länge, länge sedan. Spännande tanke att även dagens efterlevande fick plita dit något. Jag undrar vad det skulle stå om mig? Kanske "hon hade väna öron - som icke användes särskilt mycket".

(Tro´t eller ej, men för länge sedan fick jag faktiskt höra att jag hade snygga öron. Det var väl det enda som var komplimangbart.)

Gunnel sa...

Vem bryr sig om tabeller? Ingen, absolut ingen, de är icke längre intressanta.

Jag undrar också vad de skulle skriva om mig?
Kanske "Hon fattade inga stora beslut", eller "Hon var alltid trogen sina hjältar."

Yvonne sa...

Härligt!!Undrar verkligen vad dom skulle skriva om en annan.Man kanske inte vill veta!!