Nu är det dags för min morfar att få bli omskriven. Han hette Olof Valdemar Hällgren, född 1877, död 1953. Mina morföräldrar hade ett litet jordbruk med tillhörande skogsskifte i en by i Malå kommun.
-
Jag har förvånansvärt få minnen av honom. Jag kan se honom framför mig, sittandes i gungstolen med "Norran" i knät. Han var en snäll, mysig och tystlåten man. Enligt min moster var han ganska gammalmodig och religiös, och ville att familjen varje söndag skulle lyssna till radiogudstjänsten. Men eftersom han oftast somnade, smet resten av familjen från predikan för att göra något trevligare.
Morföräldrarnas hus var omodernt. Vatten hämtades i en brunn på gården och bredvid spisen i köket stod vattenhinken med en skopa ur vilken alla drack. Vi var inte så rädda för baciller på den tiden. I fähuset fanns utedasset med många spännande veckotidningar för den läshungrige.
-
Det är sorgligt att jag minns så lite om mina förfäder och när man kommer i den ålder då man blir intresserad, finns det ingen kvar att fråga.
-
Hej!
7 kommentarer:
Ja, visst är det synd att man inte frågade mer medan människorna som hade svaren fortfarande levde. Nu står man där med alla sina undringar.
Och ju äldre man blir desto fler frågor poppar upp inom en. Jag kommer på någon varje dag.
Jag kommer inte ihåg så mycket av morfar heller. Jag minns att han tyckte att mågen Bengt hade dåliga knän. Han var ju målvakt i Adakgruvans sk och grusplanen tog hårt på knäna. Jag vet inte om det är ett tankefel, men morföräldrarnas hus såg väl ut som alla andra hus på den tiden, kanske lite större. Alla hade brunn på gården då ingen hade vatten indraget. Utedass var också legio. Det var nämligen ett par år sedan det som du skriver om.
Vilken okristlig tid på kommentarer på Annica, om nu tid kan vara okristlig.
Lennart: I vår barndomsby var det modernare. Hemma hos oss hade vi kallvatten indraget redan innan jag var född. Kallvattenkranen fanns ovanför slasktratten och friskt kallt vatten kom från någon kallkälla så vi behövde inte hink och skopa.
Däremot hade vi utedass fram till 1952, vilket du knappast besökt eftersom du är så ung.
Kallvatten innan jag var född? Nog för att du har bra minne men ibland falerar det. Som du vet så börjar behoven ganska tidigt efter födseln så mellan -45 och -53 så besökte även jag utedasset. -52 var jag 7 år och kunde sk..
själv.
Utedasset revs inte 1952 utan fanns kvar långt efteråt. Även jag har minnen av att ha besökt inrättningen ifråga.
Enl. Gerd,som står vid min sida just nu, fick Mörttjärnborna vatten indraget redan 1934 och hon vet vad hon talar om,
Gerd har åkt hem till Mörttjärn och kollat i sina papper när vattnet blev indraget i byn och kunnat konstatera att det var 1937. Rätt ska vara rätt.
Skicka en kommentar