tisdag 31 augusti 2010

Engelska för nybörjare.

Jag tillhör nog den allra sista generationen svenskar, som inte fick lära engelska i folkskolan eller grundskolan.
-
Så i min barndom/ungdom var engelskan nästan lika obegriplig som alla andra främmande språk. Den tidens flicktidning framför andra (Fickjournalen) hade färdiga mallar på engelska för den som ville skriva till sin Hollywoodidol för att få en autograf. Så här högtidligt började det tänkta brevet:
"As one of your unknown admirers", och slutade med "Yours sincerely".
Miss "Blift"
Fickjournalen gav också hjälp till hur man borde uttala stjärnornas namn. Ann Blyth till exempel skulle uttalas "Änn Blift." Man undrar vad fröken "Blift" skulle ha tyckt om det namnet. Ginger Rogers blev "Djindjer Rådjärs", allt enligt tidningens hjälp till de okunniga.

Tony "Körtiz", då det begav sig.


Tony idag.
-
Genom kvällskurser och senare utbildning kan även de flesta i min generation förstå och tala engelska någorlunda och det är möjligt att vi någon gång i en okänd framtid, har lämnat svenska språket bakom oss och talar någon form av dialektal engelska. Så kan det bli!
-
Slut!

5 kommentarer:

Annica sa...

Mina några år äldre bröder hade ingen engelsk undervisning i folkskolan, däremot i realskolan. Men jag, lillasyster, fick börja läsa det ämnet redan i fjärde klass, möjligen femte. Kanske engelska infördes tidigare i "stor"-staden än på landsbygden?

Innan man visste hur de amerikanska (och engelska) filmstjärnornas namn skulle uttalas så sa man ju precis som de stavades - John Wayne, Spencer Tracy, Piper Laurie, Gale Storm, Joan Crawford, o s v.

Och, tänk, även Tony Körtiz har blivit lite äldre.

Gunnel sa...

Jag är lika gammal som dina bröder som inte heller fick engelsk undervisning. Realskola kom till Malå först två år efter att jag slutat skolan och redan startat min korta karriär som skolstäderska.

Anonym sa...

Blir nostalgisk när jag tänker på Fickjournalen

Yvonne sa...

Underbara Fickjournalen!
Engelska började jag nog med i realskola,tror jag.På 70-talet läste jag gymnasiekursen på Komvux.det var så roligt.Mycket lär man sig nog genom att titta på TV också.

Gunnel sa...

Själv började jag läsa engelska på Hermods och så småningom blev det en gymnasiekurs. Precis som du tror jag att man lär sig en del genom TV också.