fredag 11 juni 2010

Sjungom studentens ...

Det är en stor mängd släktingar och vänner som ser årets studenter samlas på trappan. De unga är vackra, glada och finklädda och på väg ut i vuxenlivet.


Student 1968 med USA-student 1930.
-
1968 firade vi min bror som tog studenten i Luleå. Det var sista kullen där eleverna hade både muntlig och skriftlig prövning för studentexamen och där det hände att någon elev fick gå ut bakvägen utan mössa på huvudet. Men de unga var även då finklädda, vackra och glada.

Student 1957
-
På 50-talet tog denne stilige unge man studenten. Med vågigt hår och mössan käckt på svaj gick han på studentbal. Tyvärr hade han ingen dam vid sin sida ty han var blyg för tjejer. (Enl. egen utsago)
70-talet firade man inte så mycket. Man föraktade det ytliga i samhället, kommersialism var fult och finkläder på fest var blaha, blaha.


Student 1983Student 1985
-
När sönerna tog studenten på 80-talet hade festen blivit tillåten igen. De unga var som vanligt vackra, glada och finklädda.
-
Jag tog aldrig studenten. Jag gick ut sjunde klass när jag var 13 år och mitt vuxenliv startade med skogsarbete, pigjobb och skolstädning. Nej, nej, jag e inte bitter.
-
Ha det gott!


6 kommentarer:

Annica sa...

Nog är det för väl att inte någon presumtiv student får gå ut bakvägen numera. Det var ett mycket grymt sätt. Usch!
Det var inte alltid bättre förr.

Sänder ett hjärtevarmt GRATTIS till fina Amanda! Lycka till med vad du än ska göra efter examen.

Anders sa...

Det gläder mig att du tagit en så klar ställning i huruvida det heter "Sjungom studentens" i st f "Sjung om studentens". Eftersom du är monarkist förstår jag att du föredrar Prins Gustafs noter med den inledande texten "Sjungom studentens lyckliga dag", fast Hedenblad skrev "Sjung om studentens lyckliga dag". Onekligen värt att strida om.

Gunnel sa...

Annica: Det var inte bara grymt, det var terror.
Anders: Jag har inte tagit ställning eftersom jag trodde att "Sjungom studentens" var det enda att ta ställning till. Hedenblad är för mig en okänd figur.

Gunnel sa...

Förresten är det ingen som sjunger "sjungom" i dag. Det låter så här:
För vi har tagit studenten
För vi har tagit studenten
För vi har tagit studeeeenten
Fy Fan vad vi är bra.

Känns det igen?

Augusta Surring UPA sa...

Min fundering lyder: Vad är en Usa-student? ;o)

Gunnel sa...

Där fick man för sina brister.