torsdag 24 juni 2010

Myggen anfaller

Midsommardagen inföll före 1953 alltid den 24 juni. Det var också samma helg som myggen kom i stora skaror.
Den lilla byn Mörttjärn är min födelseplats. Byn är även myggens stora festplats. Det är i min gamla hembygd de har sina möten och sammankomster. De samlas i miljoner för att festa på traktens innevånare. Och varför just där? Ja, naturligtvis för att i den byn bor det tåligaste och lugnaste folket, som gnider in sig med tjära och myggolja och sedan inte bryr sig ett skvatt om de förlorar lite blod till några hungriga insekter.
-
Hur tåliga invånarna är förstod jag inte förrän mannen i mitt liv mötte myggsvärmen. Han hade aldrig sett något liknande och visade klagande sina "stora" myggbett för omgivningen.
-
Det är över 50 år sedan jag flyttade från Mörttjärn. Kanske har myggen också lämnat trakten eftersom de i dag har färre personer att kalasa på.
-
Slut för idag!

7 kommentarer:

Anders sa...

Det är väl inte helt myggfritt i Bureå heller? Jag har för mig att fotbollsplanen där heter Myggvalla...

Jag tror att man blir "immun" mot myggbett på den plats där man normalt bor. Själv har jag aldrig blivit så illa myggbiten som i Yesilköy, en förstad till Istanbul. Och där låter inte myggen, man får ingen förvarning innan dom hugger till.

Lennart sa...

I år har jag bara blivit myggbiten en gång och det var i Luleå. I mörttjärn finns det nog inte så mycket mygg, bloggaren minns nog fel.
Myggen har just nu börjat dyka upp i Lainejaur, men de är inte så många, och kommer flera veckor efter Luleåmyggen. Kan det heta coop-mygg i Luleå med tanke på deras höga inande ?

Gunnel sa...

Jag vet inte om Myggvalla lever upp till sitt namn. Däremot minns jag en midsommar i Mörttjärn när jag hade vita långbyxor och de vita brallorna täcktes fullkomligt av de framvällande myggen. Om de fåtaliga myggen i Luleå skulle ina mer än andra mygg är knappast troligt. Det har nog brodern fått om bakfoten.

Peter sa...

En hel del av myggen emigrerade nog till Italien och befann sig i mitt hotellrum i Pistoia och likt de turkiska myggen anföll de först och inade sen.

Anders sa...

I Mörttjärn: När jag var 15-17 år och i värsta brunsten hände det ibland att jag kom hem vid 6-7-tiden på sommarmorgnarna, tog ut mina sängkläder och lade mig i skuggan under björkarna (där jag hade monterat svartvitflugsnapparholkar som jag gjort i träslöjden). Där sov jag till framemot 14-tiden. Inte ett myggstick förnams.

Gunnel sa...

Det är ju fint att vi kunnat exportera mygg både till Turkiet och Italien.

Pojkar i brunst har så mycket annat i tankarna att de inte märker när myggen biter. Tror jag!

Annica sa...

De enda varelser som svärmat för mig är myggor. (Kan de ha varit brunstiga?) Det är alldeles för många utevistelser som blivit förstörda p g a dessa osympatiska flygfän (snäll beskrivning av insekter från h...!).

För länge sedan (måste ha varit på 60-talet) fick jag tipset att mygg ogillar lavendel. Vid flera tillfällen har jag testat detta goda råd. Stryk huden med lavendelblommor eller lavendelolja. För mig har det fungerat bättre än med traditionella myggmedel.