onsdag 9 juni 2010

Så här ser hon ut

Att bli avporträtterad av en konstnär är få förunnat. Man ska vara en känd och berömd person för att få sin bild i olja.
-
Men många av oss har ju stått modell till barn och dessa små är ofta väldigt duktiga på att måla. Miro lärde av barnen och hans tavlor säljs till miljonbelopp.
-
Bilden högst upp är från 1994. Tecknaren och målaren heter Emma och är 6 år. Hon är detaljrik och noggrann. Hon ser mig som en glad dam med tungan rätt i mun och jag har till och med fått ögonfransar.


Nästa bild är från 1996. Det är Amanda 5 år som tecknat mig med lockigt hår, runda kinder, glad och rynkfri. Hon har till och med nästan gett mig ett flörtigt utseende.

Sista bilden är från 2008. Det är Olivia 5 år som valt att koncentrera sig kring motivets stora gråa hår, som hon fångat på ett utmärkt sätt.
-
Flickornas bilder beskriver samma person men på olika sätt, men så skulle det också vara om Erling Johansson eller Picasso målade samma ansikte. Det är konstnärens egen uppfattning som speglar bilden och så ska det vara.
-
Jag väntar med spänning på ett fjärde porträtt som torde bli klart någon gång under 2012.
-
Tack för mig.

5 kommentarer:

Annica sa...

Miro lärde sig inte tillräckligt av barnen. Har aldrig förstått hur någon kan betala enorma summor för hans kladd. Dina barnbarn är mycket bättre.

Yvonne sa...

Härligt!Jag har varit lite dålig på att spara alla teckningar.Har i en låda,som jag nog måste ta och gå igenom vid tillfälle.

Anders sa...

Otroligt att inte personen som suttit modell ändrats det minsta utseendemässigt under dessa 16 år!

Gunnel sa...

Annica: Men visst vore det väl kul att äga en Miro.
Yvonne: Jag är en pärmnörd och har en pärm för varje barnbarn där jag sparar en del teckningar från barndomen och annat.
Anders: Att jag inte åldrats beror på de snälla tecknarna. I verkligheten har de 16 åren satt skrynkliga spår.

Peter sa...

Linnea ligger redan i hårdträning.