måndag 19 juli 2010

Gästbloggare 2

Jaha, så var det dags igen. Det har förflutit ett halvt år sedan min senaste insats som gästbloggare. Det kanske blir en vana att dyka upp här en gång per halvår. Tänkte ta upp ämnet "det var bättre förr" det är ett argument som man alltid kan använda när man inte har något vettigt att säga.

I skolans värld pratas det ofta om att det var bättre förr. Det var ordning och reda och alla barnen var flitiga och duktiga. Alla tror jag fått höra av någon ur en äldre generation hur mycket bättre det var när de gick i skolan och så har det varit i alla tider. Aristoteles skrev en gång för drygt 2000 år sedan om elever som inte lyssnar på sina lärare, pratar i mun på varandra och är allmänt slappa och okunniga. Jag som jobbar med ungdomar idag kan inte hålla med om att det skulle vara bättre förr. Dagens ungdomar är oftast mycket kunniga och engagerade och har en mycket klar bild över hur de vill att framtiden skall bli. De är driftiga och räds inte att ta itu med sådant som vi i tidigare generationer funnit krångligt eller jobbigt. Jag har själv varit med om elever som lyckats arrangera och hålla i debatter, hållit tal inför stora grupper m.m. De har dessutom tack vare teknikens framsteg möjligheter som tidigare generationer helt saknat.

Tv och radio då? Var det bättre förr? Knappast, visserligen var tittar respektive lyssnarsiffrorna betydligt större för enstaka program förr, men det beror nog snarare på bristande valfrihet. Den som likt min mor blir irriterad över att ständigt höra Salem Al Fakir har idag fritt fram att välja en Salemfri kanal på radio eller web, och vill man inte se usel tv-underhållning á la stadskampen så finns det säkert ett mycket bättre alternativ.

Finns det då inget som var bättre förr? Jo självklart, syn, hörsel kondition har alla varit mycket bättre och kräver med tiden mer av oss alla för att upprätthållas, men det är nog allt jag kan komma på i denna stund. Ser framemot förslag på annat som var bättre förr.

Trevlig sommar, vi hörs!

Peter

2 kommentarer:

Den gamla sa...

Peter: Städer, gator och torg var mycket renare förr. Folk tog själva reda på sitt skräp. På 60-talet var Stockholm en av världens renaste och vackraste städer. I dag är den skräpig, nersmutsad men faktiskt fortfarande vacker.
Alltså, vi var mycket ordentligare förr i tiden.

Yvonne sa...

Så roligt att ha gästbloggare!Och inte vilka som helst heller!Grattis!