torsdag 22 oktober 2009

För 100 år sedan

I dag, för exakt 100 år sedan, den 22 oktober 1909 anlöpte båten "President Lincoln", Ellis Island utanför New York.

Passagerarna var emigranter från Europa på väg till drömlandet Amerika.

På båten fanns en 24-årig tyska från Waltersdorf, nära Berlin och hon lämnade sin stad och sin familj för att söka en framtid i det nya landet. Brodern Adolf var hennes närmaste släkting i Tyskland.

Hon hade själv betalt sin resa och skulle fortsätta färden till Detroit där hon hade en släkting, en "tante Schoultze".

Denna kvinna, som jag skriver om, hette Bertha Karp och hon blev min mans mormor och mina barns farmorsmor och hon är en del av vår familjs historia.

De exakta uppgifterna ovan har vi fått fram genom http://www.ellisisland.org/. Där finns passagerarlistor från emigrantfartyg utlagda på nätet.
-
I Detroit mötte Bertha den spansk-maxikansk-ättade Henry Montes, med vilken hon fick fem barn.
-
1966 kom hon och Henry till Sverige för att träffa sin dotter som de inte sett på 19 år. Mormor Bertha var en rask och rörlig kvinna med stark röst och med rejäl pli på sin försiktige make.

Hon dog 93 år gammal och vi tror att hon var glad över sin emigration. Hon blev inte rik och förmögen i sitt nya hemland, men hon slapp leva i Tyskland under de båda världskrigen.

3 kommentarer:

Annica sa...

Man hör verkligen historiens vingslag. Min mormor utvandrade till USA runt förra sekelskiftet, men än så länge har jag inte hittat hennes namn i passagerarlistorna. Jag fortsätter att söka. Däremot hittade jag hennes syskon som utvandrade ungefär samtidigt. Intressant information!

Anders sa...

Släktforskning är onekligen intressant och dessutom något som alla "renrasiga" främlingsfientliga svenskar borde ägna sig åt. Den egna bakgrunden är nog ofta inte så "rasren" som man tror.

Leve mångfalden! (i motsats till enfalden)

Viktoria sa...

Oj så spännande! Väldigt bra skrivet av Anders också här ovanför. Jag kan bara hålla med!