måndag 5 september 2011

Miss i bygget


70-tal

Torsdag, förra veckan, kom min bror och hans fru på besök. Min bror är rullstolsburen och jag berättade för honom att det är inga problem att besöka mig, för ca 100 meter från min bostad finns parkering och en byggnad med toaletter, där det också finns en handikappanpassad sådan.Men, för det finns ett men, från marken upp till handikapptoaletten är det en dryg decimeter, vilket inte är något problem för icke handikappade, men för den som sitter i rullstol oftast oöverkomligt. Tänkande byggare sätter naturligtvis en ramp på en handikapptoalett, men här har det inte tänkts så mycket. Ett vanligt problem enligt min bror. Den som kan gå på sina ben, kan inte fatta de svårigheter som drabbar de funktionshindrade.


Från fredag till idag har min svägerska från Tyresö varit på Luleåvisit. Den berömda solen som vi skrutit över i sommar fick hon aldrig se. Luleå visade bara flera nyanser av grått och hon åker hem i tron att det där med solen är bara båg.

Denna vecka tar jag bloggledigt. Jag ska ägna mig åt djur och natur.

Ha en bra vecka!

3 kommentarer:

Annica sa...

Varje kommun borde ha en grupp rullstolsburna, syn- och hörselskadade och andra med någon slags funktionsnedsättning som rådgivare när det ska byggas och inredas lokaler. Det är ju där kompetensen finns. Inte hos någon arkitekt, inredare eller "förståsigpåare". Kommunen skulle spara en massa pengar. Och användarna skulle slippa en massa förtret och frustration.

Synd att staden inte visade solsidan när ni hade besök från Stockholm. Det har verkligen varit grått-grått.

Valsafari? Ladda kameran!

Gunnel sa...

Jag tror att det finns någon form av rådgivning från handikappförbundet, men tydligen alldeles för lite.

Nästa vecka blir det nog någon bild från vacker natur, gärna med något djur på. Men det kan lika gärna bli en älg eller en katt.

Anders sa...

I de flesta större kommuner finns olika former av ritningsgranskningsgrupper, där representanter för handikappförbunden får säga sitt om ritningar för nya byggprojekt. Sedan struntar byggherrarna och byggjobbarna i detta och gör som de alltid har gjort. Det blir nog ingen ordning om det inte lagstiftas på området.