måndag 12 september 2011

Andlig odling

Att lära sig dansa zumba är kultur.

Kulturnatten är ett årligt återkommande och populärt evenemang i stan. Man kan gratis gå in på olika ställen för att lyssna till musik, lära sig dans och titta på konst. Detta pågår mellan kl 11.00 till midnatt.

Vi gick lite planlöst mellan arrangemangen. Vi lyssnade på fin tradjazz på Restaurangscenen och såg en repetition av "Natten är dagens mor", en pjäs av Lars Noren som kommer att spelas på Norrbottensteatern.

Gammeldans är också kultur.

Det finns många olika åsikter om vad som är kultur. I min egen värld var kultur tidigare någonting som var seriöst, tråkigt, tungt och mest till för svårmodiga kultursnobbar. Men tiderna och jag själv förändras. Kultur är allt som man lär sig något av, brinner för och som får en att må bra. Det kan vara dansband, deckare, schlagerfestival eller något annat. Som exempel kan jag ta en man i min närhet som alltid köper årskort till Coop Arena och som anser att en hockeymatch är den verkliga kulturupplevelsen.

Protestera gärna om ni tycker jag har fel. Det händer, fast mycket sällan.

Ha en bra måndag.

12 kommentarer:

Lennart sa...

Såg finalen i TV-pucken igår. Västerbotten med 12 splare från Saik vann. En stor kulturupplevelse för mej. Blev bara förvånad då räddningchefen från Arvidsjaur var lagledare för Västerbotten. Börjar norrbottningarna flytta över till det senaste årens bästa norrlandslag ?

Gunnel sa...

Grattis till de duktiga killarna i Saik! Kommer speciellt ihåg när Västerbotten vann TV-pucken för länge sedan och du fick åka till akuten. Gick det bättre nu?

På tal om att flytta över! Du har 2 söner, 3 barnbarn och din kulturella syster boende i det nordligaste länet. Visst är det trevligt att hälsa på oss? Räddningschefen från Arvidsjaur behöver vi helt enkelt inte.

Yvonne sa...

Ni bor ju verkligen i händelsernas centrum nu,så roligt!!Jag hade tänkt gå en sväng på stan också,men blev liggande hemma med ont i halsen:(

Lennart sa...

I hockeykretsar har man börjat tala om bättrebotten när man talar om västerbottenslagen !

Annica sa...

Kultur är allt man gillar och får ut något positivt av. Min frukost-yoghurt t.ex. är fullproppad med kultur. ;o)

Gunnel sa...

Yvonne: Krya på dig, det är inte roligt att vara förkyld.

Lennart: Det måste vara i väldigt små kretsar. Antagligen i telefonsamtalen mellan bröderna Hermansson.

Annica: Är det någon kultur jag gärna avstår ifrån så är det yoghurt-kulturen.

Peter sa...

Man märker att det börjar bli höst när bröderna Hermansson börjar yra om bättrebotten m.m. Är det inte mer troligt att skaik (eller som man säger här i fjollträsk, låtsas AIK)i år mår "bättre i botten". De kan ju inte ens skylla framtida förluster på vattnet.

Peter sa...

http://www.nsd.se/blogg/bloggare.aspx?blogg=4865463

Kombinerad humor och kultur

Gunnel sa...

Peter och Lennart: Jag är så glad att hockeysäsongen snart kommer igång så jag får njuta av era ödmjuka och roliga kommentarer. Tack!

Anders sa...

Jag ser att både Gunnel och Peter på olika sätt har refererat till "Bröderna Hermansson" utan att jag ö h t har yttrat mig i frågan sedan möjligen någon gång förra säsongen. Jag finner detta beteende starkt ostentativt.

Peter sa...

Det är svårt att vara annat än ostentativ när västerbottens bidrag till omvärlden är just en ost som bröderna Hermansson enligt utsago gärna konsumerar.

Gunnel sa...

Jag refererar ofta till gossarna Hermansson beroende på att jag hyser en så stark beundran för dessa mina minsta bröder.